ALEGERI SUA: Donald Trump câştigă primarele din Florida şi Marco Rubio se retrage din cursa electrorală

ALEGERI SUA. Donald Trump a obţinut o dublă victorie marţi în alegerile primare din Florida, după ce senatorul Marco Rubio, favoritul elitei Partidului Republican, a anunţat că se retrage din cursa pentru Casa Albă pentru că a pierdut primarele din propriul stat, în vreme ce Trump a plecat acasă cu toţi cei 99 de delegaţi puşi în joc, transmite CNN.

"Adevărul este că trebuie să aducem taberele din partid împreună. În acest moment se întâmplă ceva ce transformă Partidul Republican în cea mai mare poveste politică din lume", a precizat Donald Trump după primarele din Florida, cerând unitate în rândul republicanilor.

Donald Trump a ieşit învingător şi în primarele din Illinois şi Carolina de Nord, care iau adus alţi 141 de delegaţi. Controversatul miliardar a reuşit să adune 240 de delegaţi într-o singură noapte, ceea ce-l aduce mai aproape de nominalizarea Partidului Republican la Convenţia din iulie, cu peste jumătate din numărul delegaţilor deja în tabăra sa.

Însă, în rândul republicanilor nu există unitate cu privire la eventuala nominalizare a lui Donald Trump pentru prezidenţiale. Elita partiudlui a mizat pe Marco Rubio, însă eşecurile repetate ale candidatului moderat au determinat retragerea sa, după ce nu a reuşit să câştige scrutinul din propriul stat.

Republicanii pot fie să sprijine un candidat care respinge toate politicile partidului şi care ar putea să distrugă imaginea conservatorilor chiar dacă ajunge sau nu la Casa Albă, fie pot să evite nominalizarea lui Donald Trump, dacă acesta nu adună numărul de delegaţi necesari până la Convenţie. În cel de-al doilea caz, partidul poate să introducă în cursă un al treilea candidat agreat de elite, însă riscă ca Trump să pornească o cursă independentă pentru prezidenţiale şi să divizeze alegătorii republicani.

Marco Rubio se retrage

Între timp, senatorul Marco Rubio a anunţat că se retrage din cursa pentru Casa Albă, după ce nu a reuşit să adune decât 164 de delegaţi la mai mult de o lună de la debutul primarelor. Cea mai mare înfrângere suferită de Rubio este cea de marţi, când nu a reuşit să atragă susţinerea propriului stat, iar cei 99 de delegaţi au plecat spre tabăra lui Donald Trump.

"Trăim într-o republică şi alegătorii noştri iau deciziile. America este în mijlocul unei furtuni politice, a unui adevărat tsunami, iar noi ar fi trebuit să-l anticipăm. Chiar dacă suntem pe partea bună, anul acesta nu vom fi de partea câştigătoare", a precizat Rubio.

Senatorul a vorbit în anunţul de retragere şi despre tacticile de campanie folosite de Trump, avertizând că deşi ar fi putut exploata la rândul său furia şi teama din cursă, a ales să ia decizia bună. De asemenea, Rubio a avertizat că politica de divizare va lăsa în urmă o naţiune plină de fracturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel