Alegeri SUA 2016: Cine este Hillary Clinton, candidatul democrat

Hillary Diane Clinton (născută Hillary Diane Rodham),  primă doamnă a SUA (1993-2001), avocat și profesor de drept, s-a născut la 26 octombrie 1947, la Chicago, Illinois. A absolvit Facultatea de Drept, la Yale University (1973).

În tinerețe, Hillary a activat în grupul de tineri al Partidului Republican și s-a implicat în campania prezidențialelor pentru candidatul republicanilor, Barry Goldwater (1964). A devenit membră a Partidului Democrat în 1968, scrie site-ul biography.com.

În perioada studenției, a activat în zona politică, lucrând pentru senatorul Walter Mondale (1971), implicându-se în campania electorală pentru candidatul democrat la prezidențiale George McGovern (1972) și fiind avocat al comitetului parlamentar de punere sub acuzare a președintelui Nixon, în timpul scandalului Watergate (1973-1974), potrivit site-ului hillaryclinton.com.

După absolvirea facultății a început să profeseze ca avocat, specializat în Dreptul copiilor. A devenit membră a Facultății de Drept a Universității din Arkansas, unde preda și Bill Clinton (1975). La scurt timp, Hillary Clinton avea să se căsătorească cu acesta (11 oct. 1975), având împreună o fiică, Chelsea Victoria (27 febr. 1980).

A continuat să lucreze ca avocat pentru Rose Law Firm, în cadrul căreia a fost prima femeie asociat și prima femeie partener. S-a implicat și în campania electorală câștigătoare a lui Jimmy Carter (1976), timp în care Bill Clinton devenea procuror general. În 1977, a fost numită de către președintele Carter președinte al Legal Services Corporation.

A condus Comitetul Standardelor Educaționale din Arkansas, în perioada 1979-1992, a fost fondator al "Avocații copiilor și familiilor din Arkansas" (Arkansas Advocates for Children and Families) și a făcut parte din board-urile Spitalului de copii din Arkansas, Fondului pentru protecția copiilor din Arkansas etc.

[citeste si]

În anii 1988 și 1991, "Jurnalul Național de Drept" ("The National Law Journal") a numit-o unul dintre 100 cei mai de succes avocați din SUA. A devenit, odată cu alegerea soțului său în funcția de președinte al Statelor Unite, prima doamnă a țării (1993-2001), implicându-se în campania electorală din 1992. După alegerea în funcția de președinte, Bill Clinton a numit-o șef al Planului de îngrijiri medicale Clinton (1993-1994), pachet legislativ care însă nu a fost aprobat de Congres. A mai inițiat Programul de asigurări de sănătate pentru copii și Actul de adopțiuni ale copiilor, menționează site-ul www.whitehouse.gov.

A obținut două mandate de senator pe listele Partidului Democrat (2001-2009). În 2001, prin câștigarea primului mandat de senator, a devenit prima soție a unui președinte care a obținut o funcție publică și, totodată, prima femeie din SUA, care a fost aleasă în Senatul american.

În 2007, și-a anunțat intenția de a candida din partea democraților la alegerile prezidențiale din 2008. În cadrul competiției interne de partid, care a avut loc în același an, candidatul democraților a fost ales Barack Obama. La scurt timp, după ce Obama a devenit președinte, Hillary Clinton a fost numită secretar de stat (21 ian. 2009). În această calitate, a fost susținătoarea mai multor inițiative care au avut în centru drepturile omului, în general, și drepturile femeilor, în special. Pe partea de politică externă, a condus eforturile diplomatice americane referitoare la Primăvara Arabă și la intervenția militară în Libia.

În cadrul Convenției Partidului Democrat din 27 iulie 2016, Hillary Clinton a fost desemnată oficial candidata partidului pentru alegerile prezidențiale din 2016, fiind astfel prima femeie care candidează pentru funcția de președinte al Statelor Unite din partea unui partid mare. Hillary Clinton s-a aflat în competiție internă de partid cu senatorul Bernie Senders, pe care l-a învins însă în cadrul alegerilor primare din 2 martie 2016. (Sursa: Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel