Alegeri regionale în Franţa: înfrângeri pentru Marine Le Pen şi pentru Emmanuel Macron

 Partidul de extremă-dreapta francez condus de Marine Le Pen, Rassemblement National (RN), nu a reuşit duminică să câştige al doilea tur al unui scrutin regional în care era favorit, conform primelor estimări, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Candidatul RN, Thierry Mariani, este devansant în regiunea Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA, sud-est) de candidatul dreptei tradiţionale, Renaud Muselier. Mariani, care a ieşit pe primul loc la primul tur, a obţinut acum numai 42% din voturi, în timp ce Muselier a primit peste 57% din sufragii, conform exit-poll-urilor.

Potrivit observatorilor, partidele democratice au făcut un "front republican" comun pentru a împiedica o victorie a reprezentantului RN.

Este singura regiune unde RN era în poziţia de a ieşi pe primul loc, ceea ce ar fi fost o premieră pentru acest partid a cărui şefă a ajuns în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2017.

Le Pen, care a pierdut alegerile prezidenţiale din 2017 în faţa lui Emmanuel Macron, a recunoscut eşecul partidului. Partidul de guvernământ al preşedintelui Macron, Republique en Marche, care nu exista la momentul ultimului vot regional din 2015, nu a reuşit să-şi asigure nici măcar o singură regiune - un rezultat umilitor pentru liderul ţării, transmite Mediafax.

Macron, îngrijorat de poziția Ungariei și Poloniei cu legile anti-LGBT: Trebuie să ducem o bătălie culturală

Preşedintele francez Emmanuel Macron a susţinut vineri că trebuie dusă o bătălie culturală împotriva unor state membre ale UE din Est, precum Ungaria sau Polonia, unde au fost adoptate legi anti-LGBT, relatează Reuters. 

'Trebuie să încercăm să aflăm cum pot ajunge unele ţări în această situaţie. Trebuie să ducem o bătălie culturală, o bătălie a civilizaţiilor', a spus Macron la Bruxelles la conferinţa de presă după terminarea unui summit european unde au avut loc discuţii aprinse pe tema noii legi din Ungaria împotriva promovării homosexualităţii în rândul minorilor.

Macron vede o erodare a valorilor UE

Referindu-se la declaraţia premierului olandez Mark Rutte, care a cerut Ungariei să respecte drepturile persoanelor LGBT sau să iasă din UE, Macron a afirmat că Ungaria trebuie să rămână în blocul comunitar, dar s-a declarat îngrijorat de ceea ce el a numit ascensiunea conservatorismului iliberal în unele state membre, ceea ce în opinia sa erodează valorile UE.

'Trebuie să facem o analiză a ceea ce s-a întâmplat în unele societăţi post-comuniste care acum arată valori ce nu sunt ale noastre, crede preşedintele francez, admiţând că în problema homosexualităţii există în interiorul UE o diviziune Est-Vest. 'Ce credibilitate vom mai avea dacă acceptăm ca aceste valori să fie subminate în interiorul nostru ? Cum le vom mai putea spune atunci albanezilor, sârbilor, să facă un efort pentru statul de drept, pentru a intra în UE', a motivat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel