EXCLUSIV  ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Partidele care profită de victoria lui Trump. Adevăratul pericol

Alianța Noastră România, Partidul România Unită, Partidul România Mare, Partidul Forța Națională au felicitat, au salutat și au ”demonstrat că se poate” după victoria republicanului Donald Trump din SUA, noul președinte ales al Americii. 

Dacă Alianța Nostră România, PRU și PFN nu au o bază politică în România, PRM a încercat să aducă aminte că și România a fost aproape în aceeași situație în 2000, când fostul președinte al partidului, tribunul Corneliu Vadim Tudor, a intrat în turul doi pentru alegerile prezidențiale cu Ion Iliescu. Mai mult, PRM a lansat astăzi și un procent pe care-l vizează la alegerile parlamentare, 11%. Pe de altă parte, Partidul Forța Națională se laudă cu singurul politician român, europarlamentarul Laurențiu Rebega, care a stat alături de Donald Trump în așteptarea rezultatului votului, invitat fiind. Partidele naționaliste din România încearcă să profite de curentul transmis în Europa în pragul alegerilor parlamentare. Mesajele de acum sunt cu atât mai importante cu cât votul a început în diaspora, unde românii votează prin corespondență, chiar dacă în România alegerile au loc în 11 decembrie. 

Furia irațională, adevăratul pericol. Cum se folosesc partidele de ”frustrați”

”Încearcă să profite de context. Nu doar Viktor Orban se declară fericit și confundă situația din America cu democrația, o fac și Bogdan Diaconu și alții. Veți găsi în întreaga Europă oameni fericiți, de la Marine le Pen, la Partidul Libertății din Olanda, UKIP-ul din Marea Britanie. Nu trebuie să comparăm alegerea lui Trump cu Brexit, pentru că sunt procese politice diferite. Însă, e clar că există o astfel de tendință de care naționaliștii vor profita. Vor reuși în România? E greu de crezut pentru că nu sunt baze politice. Dar ar putea mobiliza unele instituții de media” a afirmat profesorul Cristian Pîrvulescu pentru DCNews. Politologul a subliniat că victoria lui Trump ”dezvăluie capacitatea celor care s-au simțit frustrați de a se mobiliza într-o proporție semnficativă. Această frustrare este o problemă, există peste tot, inclusiv  în România, noi am trăit un astfel de experiment politic în 2000 și știm ce înseamnă această furie irațională îndreptată împotriva elitelor și o simțim și acum”. 

Frica, folosită de partide 

Cristian Pîrvulescu a afirmat că dacă partidele naționaliste din România transmit prin mass-media mesajele lor, fără a fi contracarate, e posibil să mizeze pe frici de natură să activeze electoratul: ”Frici pe care cei excluși le au. Frici sociale. Sunt combinate fricile sociale cu fricile politice. Frica de imigrație e strâns legată de șomaj. Care sunt primile victime ale șomajului? Muncitorii necalificați, primii afectați în 2008 și ultimii care s-au putut redresa. Știm cine sunt cei care l-au votat pe Trump, cei mai puțin bogați și mai puțini instruiți din mediul rural. Același lucru se poate întâmpla și-n România. Nu trebuie să uităm că avem spre patru milioane de români în străinătate, deci nu avem același șomaj și aceeași problemă, pentru că șomajul nostru s-a transferat în celelalte state, iar diaspora nu va juca un rol important la aceste alegeri parlamentare”. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel