Alegerea hranei pentru pisici în funcţie de vârstă

Chiar dacă pisicile nu sunt prea diferite, deşi unele ar putea prefera un produs în detrimentul altuia, în mare parte preferinţele în ceea ce priveşte mâncarea sunt aceleaşi. 

Cu toate acestea trebuie să ştii că dacă ai un pui de pisică, pe măsură ce acesta va creşte are nevoie atat de hrană, dar şi un mod de hrănire diferite. Acest lucru îl va ajuta pe cel mic să devină mai puternic şi mai sănătos.

Este important să ştii că încă la naştere şi până la stadiul de adult, există diverse produse destinate hrănirii pisicii care îi pot oferi pisicii tale nutriție sănătoasă şi echilibrată. Bineînţeles, trebuie să ştii că există mai multe rase de pisici şi poţi selecta hrana pe care o achiziţionezi şi în acest mod. Dar hai să vedem cum alegi hrana pisicii în funcţie de vârsta acesteia.

Hrănirea puiului de pisică de până la 4 săptămâni

Este important să ştii că încă din momentul în care se naşte şi până la vârsta de o lună, pisoiul va primi toţi nutrienţii de care are nevoie din laptele mamei. Însă, dacă puiul este abandonat la naştere sau dacă medicul veterinar îţi recomandă, îi poţi oferi acestuia lapte special conceput pentru el. Acest produs poate fi recomandat de medicul veterinar din mai multe motive, fie pentru că mama nu are lapte sau acesta nu este suficient pentru toţi puii.

Un alt aspect pe care trebuie să îl cunoşti este legat de greutatea puiului de pisică. La început acesta poate pierde din greutate, deoarece el încă nu este obişnuit să sugă. Din acest motiv puiul trebuie cântărit în fiecare zi. Dacă observi că greutatea lui continua să scadă sau stagnează, programează imediat o vizită la medicul veterinar.

Hrănirea puiului de pisică cu vârsta cuprinsă între patru săptămâni şi patru luni

Începând cu vârsta de patru săptămâni, puiul de pisică începe să fie curios şi să îşi dorească să încerce şi hrana solidă. Ei bine, trebuie să ştii că aceasta este perioada propice şi pentru înţărcare. Pentru a trece mai uşor peste această perioadă, dar şi pentru a ajuta pisoiul să se obişnuiască mai repede cu mâncarea uscată, poţi înmuia crochetele uscate fie în lapte (cel special conceput pentru pisici, fie în apă. De asemenea, poţi începe să îi oferi şi mâncare umedă.

Chiar dacă poţi să îi oferi mâncare umedă, dar şi uscată, asta nu înseamnă că poţi alege orice produs de pe piaţă. Dimpotrivă! Trebuie să alegi hrană special concepută pentru pisoi, căci aceasta este special dezvoltată pentru a susţine dezvoltarea armonioasă şi sănătoasă a puilor.

De asemenea, nu uita şi de apă. Ei trebuie să aibă mereu la dispoziţie suficientă apă proaspătă.

Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este reprezentat de spaţiu. Mai precis, spaţiile de joacă, somn, litiera şi hrana trebuie să fie foarte bine delimitate.

Hrănirea puiului de pisică după 4 luni

După vârsta de 4 luni, trebuie să achiziţionezi hrană special concepută pentru pisicile cu vârsta mai mare de 4 luni. De asemenea, nu uita să îi păstrezi obiceiurile de hrănire şi permite-i să mănânce într-un loc liniştit.

Un alt aspect pe care trebuie să îl ştii este faptul că puiului de pisică îi place să mănânce puţin şi des, uneori chiar şi 15 mese mici zilnice, pe când, pisicile adulte pot mânca de câteva ori pe zi. Mai mult decât atât, o pisică isi poate regla singură cantitatea de hrană, fapt care îţi va permite ţie să îi laşi porţia zilnică în castron. Însă nu toate pisicile sunt aşa, căci unele vor mânca repede hrană şi vor mai cere, lucru care nu va duce decât la o creştere rapidă în greutate.

Hrănirea unei pisici sterilizate

Trebuie să ştii că după sterilizare există riscul ca pisica să crească rapid în greutate. Acest lucru este cauzat de faptul că după această intervenţie consumul de energie se va reduce cu peste 30%, însă apetitul ei va creşte cu peste 26 de procente. Prin urmare, trebuie să alegi o hrană special concepută pentru pisicile sterilizate. Mâncarea pentru pisicile sterilizate poate fi împărţită în mai multe categorii, infunctie de rasă său genul pisicii.

Nu uita că în această perioadă este extrem de important să îi monitorizezi greutatea şi să respecţi ghidul de hrănire recomandat de medicul veterinar sau cel pe care îl găseşti pe etichetă produsului achiziţionat.

Hrănirea pisicii de 1 an

După ce pisica ta a împlinit 12 luni poţi începe să o hrăneşti pe această corespunzător stadiului de adult. Însă, este extrem de important să ştii că în această perioadă, trebuie să ţii cont şi de stilul de viaţă al acesteia. Mai precis, o pisică de interior nu are o viaţă atât de activă, precum una ce este obişnuită să trăiască în exterior. Iar cum energia pe care aceasta o consumă zilnic are un nivel mai scăzut, trebuie să îi o oferi o porţie corespunzătoare pentru a evita creşterea în greutate.

Pe final este important să reţii faptul că stabilirea unui program de hrănire, dar şi oferirea unei hrane potrivite pentru vârsta pisicii sunt esenţiale în dezvoltarea armonioasă şi sănătoasă. În cazul în care nu eşti sigur care este cel mai bun mod de a hrăni pisica sau care este cea mai bună hrană pentru ea, atunci cel mai indicat ar fi să te consulţi cu medicul veterinar. Cu siguranţă, împreună cu el, vei găsi cea mai bună opţiune pentru pisică ta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel