Al-Qaida intenţiona să atace petroliere pentru a provoca o criză economică extremă în Occident

al-Qaida ataca europa
al-Qaida ataca europa

Documentele confiscate din locuinţa lui Osama ben Laden din Pakistan dezvăluie că Al-Qaida intenţiona să deturneze şi să arunce în aer petroliere pentru a provoca o "criză economică extremă" în Occident, a anunţat administraţia americană, citată de The Guardian, în ediţia electronică.

Potrivit documentelor, Al-Qaida a căutat informaţii despre mărimea şi construcţia petrolierelor. Gruparea teroristă a stabilit că ar fi mai uşor de distrus navele prin amplasarea unor bombe la bord şi au fost recomandate teste, a precizat FBI. Totuşi, oficialii americani au declarat că nu există "o ameninţare specifică sau iminentă". "În 2010 a fost un interes constant al membrilor Al-Qaida să atace petroliere şi infrastructuri comerciale petroliere pe mare", susţine Departamentul pentru Securitate Internă. Complotul era însă în stadiul de intenţie, informează Mediafax.

Administraţia americană a declarat că nu ridică nivelul de alertă teroristă, însă o avertizare a fost trimisă companiilor din industria de petrol şi gaze. Ameninţarea la adresa petrolierelor sugerează că Al-Qaida a adoptat strategia piraţilor somalezi, care au avut un succes remarcabil în ultimii ani flosind ambarcaţiuni mici pentru a captura navele din largul coastei Africii de Est. Administraţia americană a declarat că Al-Qaida spera că distrugerea unui petrolier, împreună cu costurile operaţiunilor de curăţare a zonei şi de salvare şi efectele de pe piaţă să conducă la o "criză economică extremă" în Occident. Dar experţii susţin că Al-Qaida a supraestimat probabil pierderile pe care un singur petrolier le-ar putea provoca industriei.

Un petrolier transportă aproximativ două milioane de barili de petrol, cantitate suficientă pentru a satisface cererile la nivel mondial pentru o jumătate de oră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel