Agenția Europeană a Medicamentului. România, ofertă evaluată

Comisia Europeana
Comisia Europeana

Concurența în rândul celor peste 20 de orașe din Uniunea Europeană care vor să găzduiască sediile Agenției Europene a Medicamentului (EMA) și a Autorității Bancare Europene (EBA) s-a intensificat sâmbătă, când au fost evaluate oficial ofertele, transmit Bloomberg și Reuters.

În urma planificatei mutări din Londra după Brexit, 19 orașe, de la Stockholm la București, încearcă să ademenească Agenția Europeană a Medicamentului, în timp ce pentru Autoritatea Bancară Europeană se luptă Dublin, Paris, Frankfurt, Bruxelles, Praga, Luxemburg, Viena și Varșovia.

Până în 30 septembrie, Comisia Europeană a evaluat diferitele oferte, pe baza unor criterii convenite anterior, precum acces la infrastructură și posibilitatea continuării activităților, înainte ca miniștri din cele 27 de stat membre UE să ia o decizie prin vot în luna noiembrie. Procedura de vot va fi una secretă, dar acest lucru nu exclude negocierile din culise, în presă apărând deja speculații că Franța a acceptat ca Frankfurt să obțină sediul EBA cu condiția ca noul sediul al EMA să fie la Lille.

Oferta României, EVALUATĂ. Care sunt avantajele

În cazul României, Comisia Europeană a informat că oferta arată disponibilitatea curselor aeriene directe între București și 23 de capitale din UE, zboruri de legătură către restul capitalelor blocului comunitar și o frecvență de la două la 12 zboruri pe zi, plus transportul public către sediul propus în mai puțin de 16 minute. În privința hotelurilor, în oferta capitalei României se menționează 10.000 de camere existente de hotel, de la hoteluri exclusiviste la locuri de cazare de categorie medie.

Unul din criteriile folosite la evaluarea CE este răspândirea geografică, care atinge problema echilibrului între părțile nordice, sudice, estice și vestice ale Europei în privința stabilirii sediilor agențiilor UE după Brexit.

Acest criteriu face ca orașele Helsinki (care găzduiește deja Agenția Chimică Europeană — ECA), Copenhaga (sediul Agenției Europene de Mediu — EEA) și Stockholm (unde este sediul Centrului european de prevenire și control al bolilor — ECDC) au mai puține șanse să găzduiască o agenție, chiar dacă corespund din punct de vedere tehnic.

În schimb, Bucureștiul, care nu găzduiește nici o agenție a UE și este capitala unui stat membru de dimensiuni medii, care a aderat la blocul comunitar relativ recent, ar putea avea un beneficiu politic solid în privința ofertei de găzduire a Agenției Europene a Medicamentului.

Celelalte OFERTE 

Evaluarea CE include rezumatele celor două seturi de oferte sub formă de grilă, însoțite de comentarii efective la fiecare criteriu.

De exemplu, CE a apreciat că în privința accesibilității, oferta Suediei pentru Agenția Europeană a Medicamentului indică disponibilitatea zborurilor directe între Stockholm și 23 de capitale din UE, cu o frecvență de la trei la 141 de zboruri pe săptămână.

De asemenea, în capitala Suediei transportul public de la aeroport la gara centrală durează 20 de minute, relatează Agerpres.

[citeste si]


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel