Află de ce putem deveni dependenţi de alcool

Cercetătorii au descoperit anumite diferenţe în creier care pot explica de ce unele persoane beau mai mult alcool decât altele şi de ce devin ele dependente. Creierul celor care beau în exces este mai receptiv la endorfinele care produc plăcere.

Autor: Anca Murgoci

Potrivit experţilor de la Universitatea din California, creierul oamenilor care beau în exces este mai repectiv la compuşii care provoacă senzaţia de plăcere şi recompensă după câteva pahare de alcool. Cercetarea publicată în revista Science Translational Medicine ar putea duce la noi modalităţi de vindecare a celor care beau în exces. Alcoolul este o tulburare cauzată atât de factori biologici, cât şi de factori psihologici. La fel ca şi anfetamina sau cocaina, consumul de alcool provoacă o eliberare de endorfine.

Dr. Jennifer Mitchell a supus la scanerea creierelor cu ajutorul unui tomograf  un grup de 25 de persoane, dintre care 13 care beau în exces şi 12 care nu consumau băuturi alcoolice. Imaginile au fost luate înainte şi după ce subiecţii au consumat o băutură alcoolică.

Rezultatele au arătat că alcoolul provoacă o eliberare a moleculii fericirii în regiunile creierului (în nucleul accumebens şi în cortexul prefrontal) atât la cei depedenţi, cât şi la cei care beau ocazional. Indiferent de cât alcool consumă o persoană se produce această eliberare de endorfine. Conform BBC Mundo, acestea contribuie pe termen lung la un abuz de alcool. Cu cât cantitatea de molecule ale fericirii creşte, cu atât creşte şi dependenţa de alcool.

Citește și:

Vezi cum pot influenţa SMS-urile consumul de alcool

Alcoolicii, sub lupa cercetătorilor români

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel