O inițiativă a formațiunii politice UDMR, privind acordarea unui spor salarial de 10% pentru funcționarii publici care cunosc limba minorităților, a primit, marți, aviz favorabil în Comisia pentru drepturile omului.
Pentru a-și susține demersul, inițiatorul legii, deputatul UDMR Marton Arpad, a declarat în Comisie că o astfel de stimulare salarială produce o economie de 90% la bugetul de stat, întrucât în loc să se angajeze două persoane pentru o activitate care necesită și cunoașterea activității din administrațiile publice și limba minorităților, se va opera doar cu un singur angajat.
“Legislaţia română prevede că în administraţiile publice din localităţile cu 20% minorităţi etnice trebuie angajaţi funcţionari care cunosc limba minorităţii respective. Intervine o problemă la nivelul persoanelor. Când se dă un concurs, unii consideră această prevedere care cere o competenţă în plus ca fiind una discriminatorie, pe de altă nu sunt stimulaţi cei care cunosc limba să o înveţe. Şi mai e a treia problemă că cei care cunosc această limbă au o activitate în plus. Pentru a compensa această activitate şi pentru a se stimula învăţarea limbii am propus acest lucru. Ea nu contravine ideii de a depăşi pragul de 30% a compensărilor salariale, sporurilor, pentru că va fi unul din aceste sporuri. Este şi din punct de vedere bugetar o prevedere salutară pentru că altfel am avea nevoie de doi angajaţi, adică unul în plus care ştie limba. Dacă persoana respectivă primeşte cu 10% înseamnă o economie de 90% la bugetul de stat”, a declarat în comisie iniţiatorul legii, deputatul UDMR Marton Arpad.
Pentru a întări cele susținute, deputatul UDMR a precizat că și italienii din Tirolul de Sud au renunțat ”în urma aplicării acestei prevederi” la ”acest afront de a învăţa limba germană”.
Potrivit legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, în localităţile unde o minoritate are o pondere de peste 20%, unii funcţionari publici trebuie să cunoască şi limba respectivei minorităţi. „În vederea stimulării angajaţilor pentru conformarea lor cu prevederile prezentului articol, li se va acorda o majorare salarială de 10% pentru cunoaşterea fiecărei limbi care se încadrează în prevederile prezentului articol”, scrie în iniţiatia legislativă a UDMR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu