Adunarea Generală a ONU, chemată să condamne Hamas

ONU
ONU

Sub impulsul ambasadoarei americane demisionare Nikki Haley, Adunarea Generală a ONU este chemată, joi, să voteze o rezoluţie ce condamnă tirurile de rachete spre Israel ale mişcării islamiste palestiniene Hamas, fără a avea garanţia că o majoritate suficientă va permite adoptarea ei, relatează France Presse. 

Dacă textul va fi aprobat, va fi prima condamnare de către ONU a Hamas, organizaţie ce conduce Fâşia Gaza din 2007. Pentru proiectul său, diplomata americană a obţinut, după o mică ajustare de limbaj, un rar sprijin unanim al Uniunii Europene. Votul este programat de la 20:00 GMT. Manevre ar putea însă stopa una dintre ultimele acţiuni la ONU ale lui Nikki Haley, care şi-a anunţat recent retragerea la sfârşitul anului. 

Ar fi atunci o pierdere pentru toată lumea, rezumă, cu condiţia anonimatului, un specialist al dosarului

Potrivit unor diplomaţi, Nikki Haley, care sprijină necondiţionat Israelul, pare să fi făcut din această condamnare a Hamas "o afacere foarte personală". "Ea vrea să plece (de la ONU) cu ceva", apreciază unul dintre ei. "Nimeni de la Washington nu i-a cerut să adopte o rezoluţie pe această temă", adaugă un alt diplomat. "Consensul actual (acolo) este mai degrabă de a considera că Naţiunile Unite sunt inutile şi că o condamnare a Adunării Generale nu va rezolva problema", mai spune diplomatul citat. 

Proiectul său "condamnă Hamas pentru tirurile repetate de rachete în Israel şi incitare la violenţă, punând viaţa civililor în pericol". El "cere ca Hamas şi alte entităţi militare, inclusiv Jihadul islamic palestinian, să înceteze toate provocările şi activităţile violente, inclusiv recurgerea la dispozitive aeriene incendiare". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel