Adrian Toni Neacşu: CSM se bagă unde nu-i fierbe oala

Adrian Toni Neacşu, fost judecător şi fost membru CSM, într-o postare pe Facebook, critică în termeni duri decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a ataca la Curtea Constituțională  OUG 13.

"Motivarea de astazi a Curtii Constitutionale in sesizarea CSM privind conflictul juridic de natura constitutionala intre puterile statului ar trebui sa-i faca pe cei de la CSM sa intre in pamant de rusine. Rareori mi-a fost dat sa citesc o critica mai directa decat aceasta: "Curtea observă faptul că autorii sesizării, prin criticile formulate, nu țin seama de dispozițiile legale și constituționale referitoare la competența Consiliului Superior al Magistraturii, și nici de jurisprudența Curții Constituționale în materia avizelor pe care această autoritate publică este abilitată să le adopte."

Altfel spus, CSM-ul se baga unde nu-i fierbe oala, isi depaseste atributiile, abuzeaza de prevederi legale, incalca Constituia si propria-i lege de functionare. CSM-ul si-a folosit atributiile legale ca o ghioaga in jocul politic, cam asta se spune. Asa se intampla cand deciziile se iau in circumstante care nu au nici o legatura cu profesionalismul si rigoarea juridica, ci mai degraba cu implicarea politica, la sugestia interesata a unor cercuri de putere deloc nevinovate", scrie avocatul Toni Neacșu.

[citeste si]

"Mai mult, Curtea Constitutionala da astazi un mesaj clar judecatorilor si procurorilor care au deprins nedemocraticul obicei de a iesi in spatiul public cu comentarii proprii privind legile si actrivitatea autoritatii legiutoare. As putea da nume, dar respectivii sunt aceeasi intotdeauna si cam cat degetele de la o mana asa ca-i indentificati usor. Spune CCR: "în ceea ce priveşte autoritatea judecătorească, conduita conformă Constituţiei transpare din cele statuate mai sus, şi anume exercitarea competenţelor stabilite de lege în conformitate cu prevederile constituţionale referitoare la separaţia puterilor în stat şi, deci, abţinerea de la orice acţiune care ar avea ca efect subrogarea în atribuţiile altei autorităţi publice. Aceasta cu atât mai mult cu cât în sarcina magistraților subzistă obligaţia de rezervă, care exprimă o sinteză a principiilor generale ale deontologiei profesiei (independenţă, imparţialitate, integritate)".

Altfel spus, judecatori si procurori menirea voastra este sa aplicati legea nu sa faceti presiuni pentru modificarea ei (sau nemodificarea ei), altfel va incalcati statutul, etica, deontologia profesiei. Va spune asta autoritatea de jurisdictie constitutionala suprema, daca CSM-ul nu o face", conchide Toni Nacșu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel