ADMITERE LICEU 2017. Repartizarea computerizată și departajarea între candidați

Absolvenţii clasei a VIII-a au primit luni, 26 iunie, primele rezultate de la Evaluarea Naţională. Iată cum se face repartizarea computerizată la licee şi departajarea între candidaţi.

ADMITERE LICEU 2017. Pentru admiterea la liceu in 2017, Ministerul Educatiei Nationale a anuntat ca se va schimba calculul mediei de admitere. Practic, ponderea mediilor din clasele V – VIII va fi doar de 20%, fata de 25% cat a fost pana acum.

ADMITERE LICEU 2017. "Media de admitere, pe baza careia se realizeaza inscrierea in clasa a IX-a de liceu a absolventilor invatamantului gimnazial, se calculeaza ca medie ponderata intre media generala la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, si media generala de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a, care are o pondere de 20% in calculul mediei de admitere.

ADMITERE LICEU 2017. Calculul mediei de admitere se face astfel:

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

unde:

MA = media de admitere;

ABS = media generala de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a;

EN = media generala obtinuta la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a"

ADMITERE LICEU 2017. Înscrierea în clasa a IX-a, la învaţamântul de zi, a absolvenţilor de gimnaziu (cu excepţia celor care candideaza pentru licee/clase pentru care se susţin probe de aptitudini, a celor care solicita înscrierea în învaţamântul special si a celor care candideaza pe locurile speciale pentru romi, pentru care se aplica prevederile specifice menţionate în prezenta metodologie) se face prin repartizare computerizata, în ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, în baza opţiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv si în limita locurilor aprobate, prin planul de scolarizare, pentru unitaţile scolare finanţate de la bugetul de stat.

ADMITERE LICEU 2017. După ce toţi elevii se introduc în sistem, pentru fiecare judeţ, se face o clasificare după ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. Calculatorul parcurge această listă de la cea mai mare medie către cea mai mică.

ADMITERE LICEU 2017. Exemplu: Să presupunem că a ajuns la Poziţia 4959 Popescu A Ion media de admitere 8,76

ADMITERE LICEU 2017. Calculatorul merge la fişa elevului Popescu A Ion şi citeşte codul primei opţiuni (175).

ADMITERE LICEU 2017. Acum merge în lista liceelor la pagina cu codul 175, corespunzător primei opţiuni a elevului Popescu A Ion şi care are N locuri (N este numărul locurilor repartizate unui liceu la o anumită specialitate aşa cum reiese din Broşura admiterii).

ADMITERE LICEU 2017. Dacă găseşte un loc liber scrie numele lui Popescu A Ion şi trece mai departe la poziţia 4960.

ADMITERE LICEU 2017. Dacă nu există nicio poziţie liberă compară media ultimului înscris cu media lui Popescu A Ion.

ADMITERE LICEU 2017. Dacă media lui Popescu A Ion este egală cu media ultimului înscris pe listă se face departajarea.

ADMITERE LICEU 2017. CUM SE FACE DEPARTAJAREA. În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:

- media generală obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a

- media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;

- nota obţinută la proba de limba şi literatura româna din cadrul Evaluării Naţionale;

- nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;

- nota obţinută la proba de limba maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limba maternă, susţinuta conform prevederilor Art.10, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învaţamânt cu predare în limba minorităţilor naţionale.

ADMITERE LICEU 2017. În cazul în care, la o unitate de învăţământ, pe ultimul loc, există candidaţi cu opţiunea exprimată pentru acea unitate şcolară şi care au mediile de admitere, precum şi toate mediile menţionate la alin. (2), lit. a), b), c), d) şi e) egale, atunci toţi aceşti candidaţi sunt declaraţi admişi la opţiunea solicitată.

ADMITERE LICEU 2017. Dacă Popescu A Ion are la unul dintre criterii media mai mare este şters ultimul înscris pe listă, se scrie numele lui Popescu A Ion, iar cel scos din listă intră din nou în procedeul de repartizare. Dacă NU, atunci pentru candidatul Popescu A Ion se trece la următoarea opţiune înscrisă în fişa de înscriere. De aici se repetă procedeul descris mai sus. Dacă după parcurgerea tuturor opţiunilor din fişa lui Popescu A Ion acesta nu a fost repartizat în niciuna dintre liste, el este scos din sistem şi va participa la repartizare în cea de-a doua etapă. Din acest motiv este foarte important ca opţiunile să fie nu numai suficiente, dar şi realiste.

ADMITERE LICEU 2017. Exemplu: Dacă toate opţiunile lui Popescu A Ion sunt făcute pentru licee şi profile cu media în anul anterior mai mare decât 8, 76, indiferent de numărul opţiunilor există riscul de a rămâne nerepartizat din vina personală. De aceea se recomandă ca în partea de final a opţiunilor să existe şi licee cu media de admitere a anului anterior sub media 8,76, până aproape la media 7 (s-au văzut situaţii în care diferenţele la media de admitere de la un an la altul, la acelaşi liceu şi aceeaşi specialitate să fie mai mari de 1 punct).

ADMITERE LICEU 2017. În Broşura admiterii, alături de codul liceului şi specialităţii, există şi media ultimului admis din anul anterior tocmai pentru a permite o justă orientare la completarea fişei de admitere.

ADMITERE LICEU 2017. Admiterea fără repartizare computerizată. Cei care susţin probe de aptitudini se înscriu la învăţământul special sau pe locurile rezervate romilor nu mai participă la repartizarea computerizată.

ADMITERE LICEU 2017. Admiterea lor se face mai devreme decât repartizarea computerizată, aşa cum reiese din calendarul admiterii.

ADMITERE LICEU 2017. Candidaţii din aceste categorii care nu sunt declaraţi admişi vor intra în repartizarea computerizată.

ADMITERE LICEU 2017. Repartizarea computerizată nu finalizează înscrierea la liceu. După afişarea listelor cu rezultatul repartizării computerizate urmează înscrierea la liceu.

ADMITERE LICEU 2017. Înscrierea la licee a candidaţilor declaraţi admişi în urma repartizării computerizate se efectueaza, conform unui program afişat de unitatea de învăţământ, pe baza următoarelor acte:

- cererea de înscriere;

- cartea de identitate (daca este cazul) şi certificatul de naştere, în copie legalizată;

- adeverinţa cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;

- foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale);

- fisa medicală.

ADMITERE LICEU 2017. Candidaţii care nu îşi depun dosarele de înscriere, se consideră retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de către comisia de admitere judeţeană / a municipiului Bucureşti. Acesti candidaţi vor fi repartizaţi de comisia de admitere judeţeană pe locurile rămase libere, după rezolvarea cazurilor speciale.

REZULTATELE LA EVALUAREA NAȚIONALĂ pot fi aflate aici.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy