Administrația Obama trebuie să dea socoteală cu privire la atacurile cu drone

obama
obama

O instanţă din New York a cerut luni administraţiei Obama să facă publice documentele care justifică atacurile cu drone asupra suspecţilor de terorism, inclusiv asupra cetăţenilor americani, transmite AFP.

În motivaţia sa de 56 de pagini, instanţa dă dreptate cotidianului The New York Times şi celor doi jurnalişti ai săi care solicită aceste informaţii invocând legislaţia americană privind libertatea presei. Cotidianul este susţinut în demersul său de puternica organizaţie americană pentru apărarea drepturilor omului ACLU.

Cei trei judecători au subliniat în unanimitate 'că obiectivul cererilor nu este de a contesta legalitatea atacurilor cu drone, ci de a obţine informaţii privind aceste atacuri'.

VEZI ȘI: Obama, conversație telefonică cu Merkel: UE să fie pregătită

Cererile se concentrează 'în primul rând asupra atacurilor cu drone care i-au omorât pe Anwar al-Aulaqi şi Samir Khan în septembrie 2011 şi pe fiul lui Al-Aulaqi în octombrie 2011. Cele trei victime erau cetăţeni americani autohtoni sau naturalizaţi', se precizează în motivaţia Curţii.

Aceasta apreciază că nu există niciun motiv pentru păstrarea secretă a informaţiilor care deja au făcut obiectul a numeroase declaraţii publice şi discursuri, în special ale ministrului justiţiei american Eric Holder şi ale preşedintelui Barack Obama însuşi.

Parcurgând toate documentele cerute, Curtea a cerut Ministerului Justiţiei să le publice. Decizia instanţei răstoarnă o hotărâre din ianuarie 2013 care a stipulat că executivul american că nu a încălcat nicio lege refuzând publicarea acestor documente

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel