Adevărul despre prescrierea reţetelor compensate

reteta-medicamente
reteta-medicamente

Reprezentanţii Alianţei pentru Sănătate din România îşi exprimă dezacordul faţă de continua dezinformare a populaţiei în privinţa situaţiei contractului cadru, lucru ce afectează atât încrederea pacienţilor în medici şi activitatea cabinetelor medicale, cât şi în instituţiile publice din domeniul sănătăţii.

“Dezmintim informatia ca medicii din ambulatoriul de specialitate nu mai pot da retete compensate si bilete de trimitere conform noilor norme si ca acest lucru ar fi fost cerut de catre medicii de familie” a declarat Dr. Cosmin Alexandrescu, vicepresedinte APSR, presedinte APMA, se spune într-un comunicat adresat redacţiei.

“Problema nou aparuta din neatentia CNAS si MS priveste doar pacientii care depasesc limita de consultatii impusa pe zi , respectiv de 20 consultatii/zi la medicul de familie si in medie 28 consultatii/zi la medicii din ambulatoriul de specialitate. In proiectul de norme 2011, CNAS si MS au propus ca toti medicii sa nu poata prescrie retete compensate si bilete de trimitere in urma consultatiilor care depasesc limita zilnica. Reprezentantii societatilor medicale au protestat vehement, considerand aceasta interdictie ca un abuz asupra drepturilor pacientului asigurat. Prevederea a fost eliminata, insa dintr-o neatentie a MS si CNAS doar in ceea ce ii priveste pe medicii de familie. Asteptam ca aceasta confuzie sa fie remediata cat mai repede posibil.“ precizeaza Cristian Hotoboc, presedinte APSR, presedinte PALMED.

Aceasta discutie priveste doar acele consultatii care depasesc limita impusa de CNAS si MS, prin nerespectarea de catre pacient a programarii.

“Dorim sa precizam ca prescrierea de retete compensate sau gratuite reprezinta finalizarea actului medical de catre fiecare medic, indiferent de specialitate, fie ca acel medic este din spital, din ambulatoriul de specialitate sau medic de familie. Medicul de familie poate prescrie asadar retete compensate exclusiv pentru consultatiile acordate de el, cu exceptia situatiilor in care se continua un tratament prescris de medicul din spital, pentru care medicul din spital a prescris prima reteta compensata pentru 30 de zile si a eliberat o Scrisoare Medicala prin care recomanda continuarea tratamentului. Precizam ca medicul de familie este penalizat daca transcrie retete ca rezultat al consultatiei altor medici si ca este de altfel nefiresc ca pacientii sa fie pusi pe drumuri inutile. Nu intelegem aceste noi incercari de manipulare a opiniei publice impotriva medicilor, in conditiile in care protestul nostru a fost supendat exclusiv in favoarea pacientilor.” mentioneaza Dr. Rodica Tanasescu, vicepresedinte APSR si presedinte SNMF.

“Incercarile de a dezinforma medicii sau pacientii si de a crea tensiuni intre medicii de diverse specialitati se pare ca prevaleaza necesitatea rezolvarii celorlalte numeroase probleme cu care se confrunta sistemul de sanatate cu repercursiuni grave asupra starii de sanatate a populatiei !” precizeaza Vasile Barbu, secretar general APSR si presedinte ANPP, se mai arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel