Activiștii care au vandalizat celebra pictură ”Fata cu turban” și-au primit condamnarea

Sursa foro Pixabay
Sursa foro Pixabay

Activiștii condamnați au vandalizat celebra pictură ”Fata cu turban” din muzeul din Haga.

Doi activiști au fost condamnați la două luni de închisoare pentru vandalizarea celebrului tablou al lui Johannes Vermeer, ”Fata cu turban”, cunoscut și sub numele de ”Fata cu cercel de perle”, expus în muzeul Mauritshuis, la Haga, în Olanda.

Wouter M., un belgian de 45 de ani care și-a lipit capul de operă și bărbatul care a filmat scena au fost judecați pentru ”vandalism” și ”violență publică împotriva proprietății”. Al treilea acuzat, care a aruncat o substanță roșie pe tablou, a refuzat procedura scurtată și va trebui acum să se prezinte în fața unui judecător de instrucție, scrie Europa Today.

Pentru această faptă procuratura a cerut patru luni de închisoare

Tabloul, fiind protejat de o sticlă, nu a fost deteriorat, însă s-au evidențiat deteriorarea cadrului și geamul de protecție, în valoare de circa 2 mii de euro.

Instanța a raportat că acțiunea a fost ”șocantă” pentru mulți oameni. ”Oricine își poate imagina fragilitatea unui astfel de tablou și faptul că ar fi putut fi pierdut dacă lucrurile ar fi mers prost”. Odată cu sentința, judecătorul a spus că nu vrea să descurajeze inițiativa nimănui de a demonstra.

Wouter M., în cadrul procesului, a declarat că este ”destul de sigur” că lucrarea nu va fi prejudiciată de acțiunile sale. El a spus că a examinat cu atenție dacă sticla a acoperit întreaga pictură și nu a folosit întreaga cantitate de adeziv conținută în tub.

”Îmi asum întreaga responsabilitate”, a spus el, exprimându-și regretul pentru distrugerea a cadrului și a panoului. 

Celălalt condamnat a negat că ar fi cunoscut planurile. El a spus că filmează ca reporter pentru un proiect școlar. Cu toate acestea, judecătorul nu a crezut povestea lui. ”Fără filmări, această acțiune nu ar fi putut ajunge niciodată la publicul larg”, a spus procurorul.

Mișcarea JustStopOil Belgia, care a inspirat acțiunea celor trei activiști, a declarat miercuri seară că a fost ”deconcertată” de aceste sentințe, în timp ce companiile ”responsabile de distrugerea vieții pe pământ nu sunt condamnate de nimeni”.

Această acțiune a venit în urma altor acte similare desfășurate în ultimele săptămâni. 

Citește și:

Celebrul tablou, 'Fata cu cercel de perlă', vandalizat pentru a fi 'salvată' planeta. Ce i-au făcut activiștii ecologiști 'Just Stop Oil'

Trei activişti pentru climă au fost arestaţi joi de poliţia olandeză după ce au vandalizat un celebru tablou al pictorului Johannes Vermeer, intitulat 'Fata cu cercel de perlă', care este expus în Muzeul Mauritshuis din Haga, informează AFP.

Cei trei activişti, care purtau tricouri pe care era imprimat mesajul 'Just Stop Oil' - numele unei cunoscute mişcări pentru protejarea climei -, au fost arestaţi pentru 'violenţă publică asupra unei proprietăţi', a transmis Poliţia olandeză, citată de site-ul nltimes.nl.

O înregistrare video cu acest protest ecologist circulă pe reţelele de socializare şi a fost difuzată de acelaşi site olandez. Celebra pictură nu a fost avariată, au precizat reprezentanţii Muzeului Mauritshuis la scurt timp după protest: 'Starea tabloului a fost examinată de restauratorii noştri. Din fericire, capodopera aflată în spatele unui geam de protecţie nu a fost afectată'.

În acea înregistrare video realizată în muzeul din Haga poate fi văzută un tânăr care îşi lipeşte capul cu o substanţă adezivă de geamul protector al tabloului. Apoi, un alt activist ecologist varsă o cutie cu supă de tomate peste capul şi gâtul său.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel