Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Acordul Transpacific (TPP). Trump dorește retragerea-Efecte devastatoare pentru SUA

Fostul ministru Ionel Blănculescu a vorbit în exclusivitate pentru DCNews despre efectele devastatoare pe care le poate avea ieșirea SUA din acordul Transpacific. În opinia consultantului economic, China ar putea lua locul SUA, iar pentru americani ar urma o perioadă neagră care va culmina cu o creștere a șomajului, izolaționism și reducere a produsului intern brut.  

Donald Trump a anunțat că va retrage SUA din acordul Transpacific încă din prima zi la Casa Albă. Conform specialiștilor, măsura ar putea avea efecte negative pentru Statele Unite ale Americii. Iată analiza consultantului economic Ionel Blănculescu:

1. China poate lua locul SUA, cu efecte devastatoare pentru americani

Dacă SUA se retrag din acest angrenaj, China îi va locul. China în prezent nu face parte din acest angrenaj, dar va accepta cu mare plăcere să preia rolul SUA în cadrul unui astfel de tratat. Iată o primă concluzie: cineva totuși va câștiga. Implicarea Chinei va avea reverberații în SUA, de la creșterea ratei șomajului, izolaționism, reducere de PIB etc. Mai sunt și alte state care abia așteaptă să intre în acest acord. Este o zonă importantă, iar cele 12 state semnatare din acest moment însumează aproximativ 40 % din PIB-ul mondial.

2. Prima acțiune concretă împotriva GLOBALIZĂRII 

Globalizarea este un fenomen care s-a creat după Primul Război Mondial. Să crezi că poți combate printr-un ordin de președinte un fenomen cum este globalizarea, care are 70 de ani este o greșeală imensă. Sigur că va fi afectată globalizarea, dar de fiecare dată când cineva va încerca să o afecteze, va ieși din rând și va intra altcineva care va dori să îi ia locul. Așa cum se întâmplă cu China acum. China are acum o mare oportunitate și șansă de a-și vedea vedea locul și de a lua locul SUA. Nu este singurul efect. Automat când tu afectezi tratatul Transpacific îl afectezi și pe cel Transatlantic. Degeaba așteaptă UE peste puțin timp să se concretizeze cumva acordul Transatlantic pentru că nu se va întâmpla lucrul acesta. 

3. Izolaționismul va crea mari probleme. SUA are nevoie de piață globală

Izolaționismul a mai fost practic de SUA prin 1920 cu efecte extrem de puternic negative. El nu sprijină cu nimic SUA. Să nu își închipuie Trump că dacă aduci Iphone-ul în SUA el va putea să fie vândut pe piețele mondiale pe principiul globalizării. Când SUA se va izola, vor fi aplicate metode de retorsiune.Tu îmi bagi o taxă vamală, îți bag și eu o taxă vamală. Deci așa funcționează lucrurile. Dacă tu te izolezi, automat se vor izola și ceilalți. Degeaba îți faci iphone-urile în SUA, nu le poți vinde pe toate acolo, ai nevoie de o piață globală," a declarat Ionel Blănculescu pentru DCNews. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel