Acord privind limitarea încălzirii globale, adoptat la Paris. Ce prevede documentul

Cele 195 de state participante la Conferința internațională privind schimbările climatice (COP21), au adoptat, sâmbătă, la Paris acordul privind limitarea încălzirii globale la cel mult 2 grade Celsius prin raport la epoca preindustrială. 

Acordul a fost  adoptat în Conferința internațională privind schimbările climatice (COP21) la Bourget, la nord de Paris, într-un concert de aplauze al celor 195 de țări participante, după mai mulți ani de negocieri dificile.

Cvasitotalitatea țărilor—187 — au remis ONU, pentru COP21 de la Paris, angajamentele lor de reducere a gazelor cu efect de seră la orizontul anilor 2025-2030, promisiuni care rămân insuficiente pentru a opri încălzirea climatică sub pragul de plus 2 grade Celsius, conform experților.

Dacă toate aceste angajamente ar fi respectate, planeta s-ar încălzi cu plus 3 grade Celsius în raport cu nivelul preindustrial, față de plus 4 până la 5 grade Celsius dacă nu se face nimic.

Acest acord este considerat "un moment istoric de cotitură" în lupta împotriva schimbărilor climatice și împotriva încălzirii globale.

"Acordul pentru climă de la Paris a fost adoptat", a anunțat șeful diplomației franceze, Laurent Fabius, care a îndeplinit și funcția de președinte al conferinței COP21. Acest anunț a declanșat ropote de aplauze în sala conferinței.

În cadrul negocierilor, care s-au prelungit până la primele ore ale dimineții de vineri, negociatorii au părut că au ajuns la compromisul de care era nevoie, iar Laurent Fabius a prezentat punctele esențiale ale acordului: un obiectiv mai ambițios de limitare a creșterii temperaturii medii globale la mai puțin de 2 grade Celsius; un fond de 100 de miliarde de dolari pentru finanțarea statelor în curs de dezvoltare dincolo de anul 2020; și un ciclu de cinci ani pentru verificarea respectării angajamentelor naționale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

[citeste si]

Acordul vizează atât o transformare - în următoarele decenii - a economiei mondiale bazate pe combustibili fosili, cât şi o încetare a ritmului încălzirii globale, scrie Reuters.

Textul adoptat acceptă faptul că pericolul modificărilor climatice este mult mai important decât s-a recunoscut anterior şi angajează semnatarii să-şi reducă emisiile poluante.

Documentul va intra în vigoare în 2020. Între alte măsuri, acordul prevede: atingerea unui vârf al emisiilor cu efect de seră cât mai curând posibil, dar şi a unui echilibru între surse şi absorbanţi de gaze cu efect de seră în a doua jumătate a acestui secol; menţinerea creşterii temperaturii globale "sub 2 grade Celsius" şi o continuare a eforturilor de limitare a acesteia la 1,5 grade Celsius; revizuirea progreselor înregistrate la fiecare cinci ani; finanţarea cu fonduri de mediu în valoare de 100 de miliarde anual a ţărilor în curs de dezvoltare, până în 2020, şi un angajament în vederea continuării finanţării în viitor.

Premierul francez Manuel Valls a salutat sâmbătă acordul încheiat împotriva încălzirii climatice, calificându-l drept "istoric" și o "victorie pentru planetă", informează AFP.

"Lumea întreagă unită la Paris pentru un acord istoric asupra climatului. Mândrie și responsabilitate: o victorie pentru planetă. MV Cop21", a lansat pe Twitter primul ministru.

Obama salută semnarea unui ACORD "uriaş" la Paris

Preşedintele american Barack Obama a salutat, într-un mesaj postat pe Twitter, un acord "uriaş", referindu-se la documentul adoptat sâmbătă, la Paris, şi a lăudat leadershipul american în atingerea acestui pact, relatează Reuters online.

"Este (un acord) uriaş: aproape fiecare ţară din lume tocmai a semnat AcorduldelaParis (ParisAgreement) pe tema modificării climatice-mulţumită leadershipului american", afirmă Obama în mesaj.

Ban Ki-moon: "Istoria îşi va aminti această zi"

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a declarat, după adoptarea Acordului de la Paris pe tema modificării climatice, că "istoria îşi va aminti această zi", care reprezintă încununarea unui efort de şapte ani, relatează AP online.

"Ceea ce era cândva de neconceput este de-acum de neoprit (...)", a declarat Ban Ki-moon, salutând un "acord bun, de care ar trebui să fiţi mândri", le-a spus el delegaţilor la Conferinţa ONU pe tema modificării climatice, care lăudau, pe rând, la Bourget, în apropiere de capitala franceză, pactul istoric. "Istoria îşi va aminti această zi", a spus Ban Ki-moon. "Acordul de la Paris pe tema modificării climatice este un succes monumental pentru planetă şi locuitorii ei", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel