Acord cu Iranul. Trump ezită. Decizia care influențează prețul carburanților

Președintele SUA, Donald Trump, va anunța vineri că nu certifică respectarea de către Iran a acordului privind programul nuclear, convenit în anul 2015 între Teheran și marile puteri, dar nu va revoca acest acord, a anunțat secretarul american de stat, Rex Tillerson, citat de agențiile internaționale de presă.

În schimb, liderul de la Casa Albă va cere Congresului să înăsprească legislația privind Iranul, fără să fie însă reintroduse sancțiunile împotriva acestei țări, întrucât o revenire la sancțiuni ar implica de facto părăsirea acordului, a mai precizat Tillerson.

Așa, cum anunța DCNews, totul ar putea fi un joc de-a șoarecele și pisica, pregătit de Trump pentru creșterea prețului petrolului, din care SUA au de câștigat. Aici intră inclusiv producția de petrol de șist cu ajutorul căreia SUA se menține în topul marilor jucători pe piața țițeiului. 

O lege îl obligă pe președintele american să notifice Congresul, la fiecare 90 de zile, dacă Iranul își respectă angajamentele și dacă ridicarea sancțiunilor este în interesul național al Statelor Unite. Conform legii, dacă acordul nu este certificat, congresmenii au la dispoziție 60 de zile pentru a decide dacă reintroduc sancțiunile, relatează Agerpres.

Impunerea de noi sancțiuni Iranului, cumulată cu reducerea petrolului de către țările membre OPEC, ar putea duce la o micșorare masivă a ofertei de petrol, deci la o creștere majoră a prețului. 

În decembrie 2016, statele membre OPEC și alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-și reducă producția combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) în primul semestru din 2017, pentru diminuarea ofertei și automat pentru creșterea prețurilor.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel