Academia Atlantykron, Capidava - ediția aniversară 30, momente spectaculoase

 Academia Atlantykron
Academia Atlantykron

Acum 30 de ani, în Europa Centrală și de Est cădea "Cortina de fier" iar țările proaspăt ieșite din comunism, printre care și România, se îndreptau către democrație, către o lume deschisă.

În iunie 1989, cu câteva luni înainte de Revoluția din decembrie, un grup de pasionați de literatură și artă Science Fiction, condus de către jurnalistul de știință și profesorul Alexandru Mironov, de scriitorul și profesorul Aurel Cărășel și de Sorin Repanovici – atunci elev și președinte al cenaclului de literatură SF Atlantis Club din Cernavoda, debarca pe insula Inelul de Piatră de la Capidava, hotărând să organizeze aici, an de an, o tabără de creație SF. Și așa a fost. Începând cu următorul an, primul an al unei Românii ieșite din comunism, Atlantykron a devenit tradiție. În tumultul celor 30 de ani de democrație și de societate deschisă s-au schimbat multe, au apărut și au dispărut tendințe, mode, evenimente. Au apărut multe posturi de TV și de radio, internetul, telefonia mobilă. Însă Atlantykron a reflectat, într-un mod ideal și constant, an de an, societatea civilă. În 2001 a găzduit Convenția Europeană de Science Fiction și s-a transformat, din tabără de creație SF în Academie de vară. Paradoxal, Atlantykron s-a redefinit de la an la an dar a rămas constantă ca spirit și influență.

Ediția din acest an a Academiei de Vară pentru Tineret, Știință, Viitorologie și Science Fiction ATLANTYKRON poartă numărul 30 – aproape o treime de secol – și se va desfățura între 2 și 11 august, ca de obicei, pe Insula "Inelul de Piatră" de la Capidava, județul Constanța.

Purtând genericul „Millenium", Atlantykron este singurul eveniment de acest gen din România cu o tradiție de 30 de ani și, potrivit multor invitați speciali din străinătate, un eveniment de profil unic în lume. Inedita Academie, organizată în natură și departe de civilizația urbană, are ca scop accesul la cunoaștere al tinerilor și reunește experți de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel şi predau gratuit cursuri tinerilor interesaţi) și tehnologie de ultimă generație, pe o insulă care are mai puțin de 1 km2. Aici se desfășoară demonstrații științifice şi cursuri de artă sau de comunicare așa cum în nicio școală nu se predau, participanţii stând pe iarbă, sub cerul liber, sub stele.

Această "școală fără ziduri" atrage visătorii, vizionarii, exploratorii lumii de mâine. Este locul în care arta și știința s-au împletit natural generând viziunea unei noi lumi, germenii unei noi societăți.

Organizatorii actualei ediții a Academiei Atlantykron sunt Fundația Știință și Tehnică, Fundația World Genesis din SUA și Asociația pentru Tineret și Evoluție în parteneriat cu Asociația pentru Inovație, Asociația de Studii Esoterice, Feng Shui și Terapii Complementare – Club UNESCO, Asociația Națională de Hipnoză Clinică Eriksoniană și Terapii Scurte, Centrul European de Educație Medicală, Asociația Culturală Adsum, Centrul String și Clubul Nautic Român.

Sunt așteptați circa 500 de tineri participanți, lectori, invitați și organizatori din toate zonele țării. Printre invitați, și-au confirmat prezența personalități de marcă din știință, cultură, artă sau sport din România, SUA, Canada și Italia. Astfel, sunt așteptați să participe și să susțină cursuri sau prezentări: Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de știință, fondator al Programului Atlantykron și senior editor al revistei Știință și Tehnică; Guy Djoken, președinte al Centrului pentru Pace UNESCO, Comisia Națională pentru UNESCO a Statelor Unite ale Americii; Heather Caton (SUA), președintele Fundației World Genesis; Prof. Dr. Teodor Vasile, doctor în psihologie și în științe medicale alternative, președintele Asociației de Studii Esoterice – Club UNESCO; Răzvan Buzatu, expert în construcții de STAT, Dr. Ing. Florin Munteanu, președintele fondator al Centrului pentru Studii Complexe; Prof. Dr. Leon Zăgrean, șeful Catedrei de Fiziologie a Universității de Medicină și Farmacie « Carol Davila » din București; Dr. Pierre de Hillerin, președintele Centrului pentru Dezvoltarea Performanței Umane; Peter Moon, scriitor american, directorul editurii Sky Books; Radu Dop, specialist în « medicină critică », membru fondator al Centrului de Studii pentru Științe de Graniță și al Asociației de Telemedicină și Aplicații Spațiale pentru Sănătate, scriitorul și profesorul Aurel Cărășel, Mihaela Muraru-Mândrea, scriitor, președintele Centrului pentru Științe Prospective, Creativitate și Ficțiune - String. Invitați virtuali, care vor susține teleconferințe, sunt: Gr. (R) Dr. Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, președintele Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic; cercetătoarea americană Erisa K Stilley (Jet Propulsion Laboratory), Ravi Prakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunea Curiosity de pe Marte, fostul parlamentar canadian de origine română Corneliu Chișu, vicepreședinte al World Genesis Foundation și, nu în ultimul rând, Dr. David Lee Anderson (SUA), fondatorul Fundației World Genesis, care s-a aflat prima dată pe Atlantykron în 1999.

"Atlantykron este insula unde viitorul s-a întâmplat deja. Pentru mine Atlantykron înseamnă a primi și a da. Am primit educație și susținere de la mentori precum profesorii și scriitorii Alexandru Mironov și Aurel Cărășel, care au avut încredere în mine. Am considerat că am ce oferi mai departe la rândul meu. Sunt coordonatorul acestui eveniment de la bun început și, după 30 de ani, mă simt la fel de entuziast. Atlantykron înseamnă oameni, educație și o altfel de vacanță în mijlocul naturii. Mă bucur că acest eveniment unic în lume a influențat în bine viețile a peste 10.000 de participanți, organizatori și invitați, de-a lungul istoriei sale. Pe această insulă magică, cu toții suntem egali și ne respectăm, indiferent de ceea ce reprezentăm în societatea clasică. Învățăm unii de la alții. Pentru că educația se bazează pe comunicare și pe capacitatea de a asculta. Studenții învață de la profesori, discipolii de la mentori, dar există și reversul. Consider că, dacă am primit, trebuie să oferim în continuare, iar Atlantykron merită să existe și când nu vom mai fi noi, organizatorii de acum, fizic", subliniază Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron și unul dintre fondatorii evenimentului.

"Atlantykron nu este un mit, este o insulă. Este un loc magic, unde ne întâlnim, de 30 de ani, mai mulți împătimiți întru Science Fiction, pentru a crește idei. Idei care au convertit SF-ul către Realitate, l-au dinamizat și au făcut din ea visul pe care-l trăiesc, an de an, sute de tineri, din toată țara și chiar de întreg mapamondul, care vin pe țărmurile ei misterioase să-și caute destinele. Atlantykron este o insulă care fabrică mituri. Unul dintre ele suntem chiar noi, cei care am desprins-o din singurătatea eternității bătrânului Danubiu și am redat-o societății contemporane. Cei care am scos-o din uitare pentru a face din ea creuzetul visurilor despre viitor al acestei generații, care a îndrăznit să nu plece din țară, hotărând că frumusețea lumii este numai acol unde te-ai născut și ai crescut. Suntem mitul numit România-Atlantykron", spune scriitorul și profesorul Aurel Cărășel.

Jurnalistul de știință Mironov e convins că "pe Atlantykron, de 30 de ani zburăm spre stele"

De-a lungul celor 30 de ani, Academia Atlantykron a reunit mulți liceeni și studenți care au fost îndrumați în carierele lor de către lectorii și invitații speciali, o parte dintre ei devenind cercetători și oameni de știință, scriitori și jurnaliști, antreprenori, specialiști în marketing și relații publice.


Deși trăim într-o epocă a tehnologiei, oamenii pot proiecta viitorul, cel mai eficient, în mijlocul naturii – natură de care nu trebuie să ne despărțim niciodată. Ca un paradox, semnalul de telefonie mobilă nu este satisfăcător în regiune, în schimb, pe insulă este asigurată conexiune wireless la internet și sunt sute de device-uri de ultimă oră. Multe evenimente și idei sunt transmise de la fața locului pe internet și, pe de altă parte, în fiecare zi este asigurată comunicarea cu invitații virtuali prin intermediul videoconferințelor – devenite tradiție pe insulă de circa 15 ani. Ca o idee, în anii 90, participanții aveau ca "unelte" doar pixul și hârtia, ori mașina de scris, iar primul computer 386 a ajuns pe legendara insulă în 1993, iar prima conexiune stabilă la Internet a fost asigurată în 2001. În 1999, de pe insulă se observa eclipsa de soare. Atelierul de comunicații radio, devenit deja tradiție de câțiva ani, cunoaște o amploare fără precedent. În timpul evenimentului, Academia Atlantykron este conectată la rețeaua internațională de radioamatori.
Academia Atlantykron Millenium va cuprinde o paletă largă de activități: videoconferință în direct cu NASA dar și curs dedicat creației de basme, concurs de proză SF dar și de radioamatorism, cotidian al evenimentului dar și un post de radio.

ATELIERELE ATLANTYKRON 2019 MILLENIUM

Academia de vară Atlantykron are următoarele secțiuni: Știință și tehnologie; Cultură; Futurologie, știință și ficțiune; Artă și Sport.

Dintre cursuri amintim de: Mini club de mecatronică și robotică (instructor: Paul Paraschiv), Vizualizarea imaginarului. Atelier de efecte speciale în film (Bogdan Mihăilescu, doctor în cinematografie și media, Cristina Ghidoveanu), YP 1 IP Comunicațiile vitorului (instructori: o echipă de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani, autorizați sau în curs de autorizare la Autoritatea Națională de reglementare în Comunicații); Fizica viitorului (Dr. Cristian Presură), Performanța umană de la vorbe la fapt (Prof. Univ. Dr. Pierre de Hillerin), Șirul lui Fibonacci. Călătoria unui număr prin... tot! (Ana Creangă), Trei decenii de Science Fiction pe Atlantykron (Cătălin Badea-Gheracostea), Noțiuni de prim ajutor și resuscitare (Dr. Radu Berca), Păturica rotundă SF – Wolf's Pack (Lucian Oancea), Atelier interactiv de fotografie de natură (Adrian Dedu), ASCET – Atelier de scriere creativă, de la poză la proză (Ion Gabriel Pușcă-Lupișor, Cătălin Badea Gheracostea, Marius Conu Viorel), Atelier de ceramică (Yldiz Ibram, artist ceramist recunoscut international). Centrul String va avea propriile activtăți, precum Știința între Cabală și Tarot, Atelier de muzică, școala Danstring, atelier de teatru etc.

De asemenea, Dr. Teodor Vasile va susține cursul de "Autocunoaștere, dezvoltare personală și remodelare psihosomatică. Reconectarea creativă cu sinele și Universul", va începe noi inițieri pentru gradul I, atât în sistemul Usui Reiki Ryoho, cât și în Reiki Tibetan, va continua acordajele pentru gradele superioare, va susține cursuri de arte marțiale, de la Qi Qong la Ju-Jitsu dar și seminarul "Meditația cu flacăra violetă" (joi, 8 august).
Nu vor lipsi competițiile sportive, activitățile nautice, brigada ecologică și atelierul de creație a măștilor.

Pentru a celebra cea de-a XXX-a ediție a celei mai longevive și performante manifestări de educație și cultură pentru tineret din România, ATLANTYKRON, editura PAVCON propune un interesant concurs de proză scurtă, scrisă pe insulă, în condiții similare celor din anii ʹ90, atunci când au debutat astfel de manifestări. Concursul va avea loc în perioada 4-7 august 2019 și va avea următoarele teme: "Extratereștrii printre noi","România – ultimul paradox", "O zi pierdută pe planeta Marte" și "Tribunalul nemuritorilor".


Academia Atlantykron are propriul post de radio – IP.100, precum și propriul cotidian – "Inelul de piatră – AtlantyCronica"

► CONFERINȚELE ATLANTYKRON 2019 MILLENIUM

► Sâmbătă, 3 august, ora 11.30, Conferința "Progresele tehnologice în mileniul 3 – Computerul Cuantic, Inteligența artificială, Dincolo de 5 G", susținută de Dr. Cristian Presură, fizician și cercetător.
► Duminică, 4 august, ora 11.30, Conferința "Globalizarea Omenirii în era Conștiinței", susținută de Răzvan Buzatu, expert în construcții de STAT.
► Luni, 5 august, ora 21.45, Conferința virtuală "În direct cu NASA – InSight, Mars 2020, Psyche" la care sunt invitați Erisa Stilley (Hines) și Ravi Prakash, coordonatori ai misiunii Curiosity, de explorare a planetei Marte. Ei ne vor prezenta, în direct din centrele de coordonare, ultimele noutăți și vor răspunde la întrebările participanților.
► Marți, 6 august, ora 11.30, Conferința "Povestea unui loc din care izvorăște... Viitorul", susținută de Dr. Ing. Florin Munteanu, președintele fondator al Centrului pentru Studii Complexe.

De asemenea, vor avea loc lansări de cărți și reviste, dintre care menționăm: "Atlantykron – lunga vară fierbinte", de Aurel Cărășel, cu concursul atlantykronienilor Claudia Kovats, Ana Creangă, Laura Hutu, Lucian Cristian Oancea și Vladimir Mironov, cele mai noi titluri din Colecția SF a editurii Pavcon, lansarea în avanpremieră a numărului 4 al revistei CSF – Colecția Science-Fiction, dedicat Academiei Atlantykron.

Echipa de organizare a Academiei Atlantykron este formată din Sorin Repanovici (coordonator general), Valentin Tănase (manager proiecte speciale), Nicolae Dobre (director tehnic şi de logistică), Cristian Panfilov (director tehnic şi de logistică), Mihai Manea „Croco" (directorul de imagine și sunet al Academiei Atlantykron), Gabriel Grosu (tehnică şi logistică), George Bobârnac (medic oficial Atlantykron), Traian Bădulescu (purtător de cuvânt al Academiei Atlantykron), Bogdan Cismariu (logistică şi coordonare), Gabriel Vâlsan (coordonator echipamente informatice și conexiune internet), Mihai Oprea (coordonator IT, multimedia, conferinţe invitaţi virtuali), Maria Nicola (coordonare activităţi) și Bogdan Ioan (coordonare activităţi).

Scurt istoric

Programul ATLANTYKRON se desfășoară de 30 de ani și a fost prezentat cu deosebit interes de către mass-media din România, televiziuni, posturi de radio, ziare, reviste sau edituri. Au fost realizate zeci de reportaje, documentare, au fost publicate cărți, au fost realizate filme. Începând din 1990, Atlantykron s-a aflat în organizarea și sub tutela Ministerului Tineretului și Sportului, și a primit permanent sprijin și susținere din partea mai multor Instituții și Agenții Guvernamentale (ANIF, Regia Pădurilor, Garda de Coastă, Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanţa), dinpartea autorităților locale – Primăria Cernavoda, a agenților economici locali – Societatea Nuclear Electrica SA, Elcomex SA. La desfășurarea acestui proiect sunt implicate mai multe organizații neguvernamentale de tineret din țară și străinătate, precum Centrul pentru Studii Complexe, Asociația Română pentru Sport și Cultură, Forum IT, dar și unele organizații și instituții din SUA, precum World Genesis Foundation.


În 1990, un mic grup de tineri iubitori de science fiction a ales această insulă îndepărtată drept un loc ideal, deși sălbatic, unde să se desfășoare festivalul anual de sciencefiction, ocazie care le oferea șansa să studieze și să învețe unii de la ceilalți.


Timpul a trecut, condițiile s-au schimbat, dar setea de cunoaștere și de experiențe noi a rămas. După 10 ani, festivalul s-a transformat într-o Școală de Vară. Tradiția a continuat, având în fiecare an sprijinul Guvernului și al unor organizații neguvernamentale din întreaga lume. În acest an, Academia sărbătorește a 30-a ediție, peste un sfert de secol de existență neîntreruptă. De-a lungul timpului, pe această insulă au trecut peste 10.000 de invitați, participanți, organizatori.


Printre cei mai importanți ani ai Academiei Atlantykron s-au numărat 1999, când ediția a fost dedicată Eclipsei totale de soare, 2001 – când insula a găzduit Eurocon, Convenția Europeană de Science Fiction și 2014 – când Academia a aniversat 25 de ani de existență.


Menționăm că Academia Atlantykron a găzduit, de-a lungul anilor, numeroase personalități, precum scriitorii de SF Norman Spinrad (președintele Societății Scriitorilor de SF și Fantasy din SUA la acea vreme), Joe Haldeman, Robert Sheckley, Alain LeBussy, Ion Hobana, astronomul Harald Alexandrescu, artiștii Ioan Gyury Pascu, Cristian Grețcu, formația Barock, geneticianul Jonathan Cowie, Bridget Willkinson (Președinte alSocietății Europene de SF), biologul Alexandru Ecovoiu, Gheorghe Fodoreanu (fost președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism), Peter Moon (scriitor american), astronautul Dumitru Prunariu, naistul Nicolae Voiculeț etc.


Un film de prezentare al Academiei de Vară Atlantykron, publicat pe YouTube în septembrie 2008, realizat și prezentat de David Anderson, a atins un record mondial la numărul de accesări pentru un film educațional. Intitulat "NextGeneration: Atlantykron", filmul a ajuns în prezent la 23 milioane de vizualizări!


În 2014,echipa de organizare Atlantykron a organizat, în parteneriat cu Innovation Travel și cu Autoritatea Națională pentru Turism conferința „Dunărea, comoara turistică a României", care a reunit peste 300 de participanți și invitați. În ziua conferinței, naistul Nicolae Voiculeț a susținut un concert memorabil.


În 2015, Academia Atlantykron a primit, pentru cei 25 de ani de activitate aniversați în 2014, câteva distincții bine meritate, precum nominalizarea acordată la Gala revistei Foreign Policy la sectiunea cercetare alături de Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", toți laureații premiilor Ad Astra 2014 și o serie de cercetători români remarcabili din țară și străinătate și nominalizarea acordată de Radio România Cultural la secțiunea "Educație și învățământ".


În 2017, 30 de jurnaliști, bloggeri și agenți de turism, din România și din străinătate, veniți să descopere potențialul turistic al regiunii Cernavoda în weekend-ul 28-30 iulie, în cadrul „Festivalului Dunării", eveniment organizat de Innovation Travel și de Primăria orașului Cernavoda, au asistat la deschiderea Academiei Atlantykron și au participat la o conferință dedicată relației dintre individ si comunitate – „Orașul Quantic pentru oameni înțelepți" - dar și despre dezvoltarea și promovarea turismului dunărean.


Atlantykron este o insulă sălbatică, un loc care doar pentru zece zile pe an are parte de focuri de artificii, conectare la electricitate, Internet de mare viteză pentru conferințele virtuale – idee sciencefiction la primele ediții din anii 90, ecrane mari pe care sunt proiectate imagini in premieră de pe Marte și, nu în ultimul rând, conferințele susținute de specialiști din domeniile științei, culturii, artei și comunicării.


An de an, înainte de organizarea evenimentului sunt notificate toate autoritățile statului, respectiv Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Prefectura Județului Constanța și Primăriile celor două comunități - Cernavoda și Topalu -, împreună cu care se dispun măsurile specifice pentru astfel de evenimente și se obțin toate autorizațiile necesare.Timp de 10 zile, 24 de ore pe zi, pe insulă se află o echipă medicală formată din 6 membri, Poliția de frontieră precum și o firmă privată de pază și protecție, pentru a asigura securitatea deplină a participanților. Organizatorii și toți cei implicați în zona de securitate a participanților comunică între ei prin sistemul radio cu circuit închis pentru a minimiza timpul de intervenție în cazul urgențelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel