A murit ultimul coleg de Clasă Palatină al Regelui Mihai

Regele Mihai
Regele Mihai

Majestatea Sa Custodele Coroanei a aflat cu mare tristeţe de trecerea la cele veşnice a ultimului coleg de Clasă Palatină al Regelui Mihai I, domnul Lascăr Duiliu Zamfirescu.

Fiu al diplomatului Alexandru Zamfirescu şi nepot al scriitorului Duiliu Zamfirescu, Lascăr Zamfirescu s-a născut la Berlin, în 23 mai 1922. A început şcoala în Olanda, într-o instituţie religioasă, continuându-şi copilăria în capitalele mai multor ţări (Brazilia, Portugalia), unde tatăl său era trimis ca reprezentant al României.

Ajuns în ţară la vârsta de 14 ani, în 1936 el s-a alăturat Clasei Palatine, din anul al V-lea, până în clasa a VII-a (1939). În această perioadă, a devenit foarte apropiat Principelui Moştenitor Mihai, cei doi formând o prietenie care a rezistat peste decenii. În vacanţele de vară, Lascăr Zamfirescu era la Roma, alături de tatăl său, fiind deseori invitat la Florenţa de Regina-Mamă Elena.

Când au reluat cei doi legătura

După absolvirea studiilor, la Colegiul Naţional “Sfântul Sava”, a devenit inginer în electromecanică, lucrând 11 ani în uzinele Malaxa, continuând pasiunea pentru inginerie de-a lungul vieţii. În anul 1945, s-a căsătorit cu Elena Rosetti. Este cunoscut şi pentru că a fost fratele disidentei exilate Sanda Stolojan, pe care a apărat-o în faţa organelor de securitate.

După întoarcerea Regelui Mihai, cei doi au reluat legăturile, Lascăr Zamfirescu fiind devotat regelui şi prietenului său până la capăt. Prin trecerea sa la cele veşnice, România pierde un tezaur viu al istoriei contemporane şi ultimul prieten din tinereţe care l-a cunoscut pe Regele Mihai în anii formării sale educaţionale, transmite Familia Regală a României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel