A fost inventat un robot care adulmecă. Are antene de lăcustă

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Cercetătorii din Israel au inventat un robot adulmecător, cu antene de lăcustă, care ar putea revoluţiona diagnosticarea bolilor. 

Un nou robot dotat cu un senzor biologic, pe bază de antene de lăcuste, ar putea aduce progrese în domenii precum diagnosticarea bolilor sau verificările de securitate, au anunţat dezvoltatorii săi israelieni, transmite luni Reuters.

Lăcustele au un simţ acut al mirosului, pe care cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au reuşit să îl transpună într-un robot bio-hibrid, acesta devenind considerabil mai sensibil comparativ cu alte dispozitive electronice utilizate pentru detecţie.

Lăcustele "miros" prin intermediul antenelor. Cercetătorii au plasat antene de lăcustă pe cele patru roţi ale robotului, între doi electrozi care trimit semnale electrice ca răspuns la un anumit miros din apropiere. Fiecare miros are o semnătură unică ce poate fi identificată, prin învăţare automată, de sistemul electronic al robotului.

"În cele din urmă, încercăm să creăm un robot cu simţ al mirosului care va fi capabil să facă distincţia între mirosuri şi să le localizeze în spaţiu", a spus Neta Shvil de la Şcoala de Neuroştiinţe Sagol din cadrul Universităţii din Tel Aviv.

Oamenii de ştiinţă încearcă să înţeleagă modul în care unele animale sunt capabile să detecteze o boală prin miros, iar Ben Moaz, de la Facultatea de Inginerie Fleischman şi Şcoala de Neuroştiinţe Sagol, a declarat că viitoarele aplicaţii ar fi aproape nesfârşite, extinzându-se până la depistarea stupefiantelor şi a materialelor explozive la siguranţa alimentelor. "Suntem copleşiţi de posibilităţi", a adăugat el, conform Agerpres. 

Opt roboţi, vedete la ONU 

ONU va reuni pentru prima dată sub acelaşi acoperiş opt roboţi umanoizi cu ocazia următorului său summit global dedicat inteligenţei artificiale puse în slujba binelui social, primul eveniment de acest tip care va avea loc după declanşarea pandemiei de COVID-19, informează AFP.

În timpul acestui summit de două zile, ce va avea loc pe 6 şi 7 iulie la Geneva, Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (UIT) speră să arate felul în care noile tehnologii şi inteligenţa artificială (AI) pot contribui la atingerea obiectivelor ONU în materie de dezvoltare durabilă (ODD), mai ales prin combaterea crizei climatice şi prin susţinerea acţiunilor umanitare.

"Este în interesul nostru colectiv să modelăm inteligenţa artificială mai repede decât ne modelează ea pe noi", a declarat noul secretar general al UIT, americanca Doreen Bogdan-Martin, într-un comunicat.

"Acest summit, în calitatea sa de principală platformă a ONU pentru promovarea AI, va reuni în jurul aceleiaşi mese voci eminente care reprezintă o diversitate de interese, pentru a garanta că AI poate fi un puternic catalizator de progres în cursa noastră pentru salvarea ODD", a adăugat ea.

Cei opt roboţi umanoizi, aşa-numiţi "sociali", şi peste 20 de specialişti în robotică, se vor întâlni pentru prima dată. Roboţii - Beonmi, Nadine, Sophia, Geminoid, 4NE-1, Ai-Da Robot, Grace şi Desdemona - îşi vor prezenta capacităţile pe care le deţin în domenii variate, precum lupta împotriva incendiilor, distribuirea de ajutoare, furnizarea de îngrijiri medicale şi agricultura durabilă.

Sute de persoane sunt aşteptate la Geneva cu ocazia acestui summit, primul organizat în format fizic după 2019 din cauza măsurilor sanitare care au fost adoptate pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel