Legătura de milioane de euro dintre PDL, Gazprom și Ioana Băsescu

de-la-rusi-vin-banii-ioana-basescu-notarul-agreat-de-gazprom-in-tranzactiile-efectuate-in-romania-18471313
de-la-rusi-vin-banii-ioana-basescu-notarul-agreat-de-gazprom-in-tranzactiile-efectuate-in-romania-18471313

O afacere de milioane a fost prezentată de către Mihai Gâdea, la "Sinteza Zilei". Totul a început în anul 2011, în urma unei vizite a unui ministru PDL, la Moscova. Legăturile cu Gazprom au continuat și după ce  ministru PDL și-a terminat mandatul. Tranzacțiile colosului s-au făcut în biroul notarului Ioana Băsescu

Totul a început în 2011, când un cunoscut politician român, senator pe listele PDL în legislatura 2008-2012, a plecat la Moscova, să negocieze prețul la gaze. Întors în țară anunță: Gazprom vine să investească în România. Vor fi 150 de benzinării. Un an mai târziu, România devenea prima ţară din UE care comercializa, sub sigla Gazprom, pe lângă gaze, şi carburanţi. Prima benzinărie, lângă Sibiu, acolo unde, neoficial, există o puternică reţea de benzinari, strâns legată şi protejată de Ion Ariton, cel care a moşit întreaga afacere Gazprom. În afacere sunt implicați mai mulți benzinari, printre care și Constantin Şufană, care a pus la bătaie o benzinărie și terenul alteia, în Arad. Însă, toate drumurile duc la un singur om: Ion Ariton.

Rolul Ioanei Băsescu și primele câștiguri

Dar până la legăturile lui Ariton și dosarele de care a fost "scăpat", poate vă întrebați de rolul Ioanei Băsescu, fiica președintelui, notar. Ea este tipul de notar norocos. Constantin Şufană este unul din benzinarii care au renunţat la afacere pe mâna ruşilor de la Gazprom. Nu direct, ci prin sucursala sârbă a acestora, NIS Petrol SRL şi pe mâna fiicei preşedintelui Traian Băsescu, notarul Ioana Băsescu. La notariatul Ioanei Băsescu au fost semnate multe dintre contractele prin care ruşii au cumpărat benzinării în România.

Potrivit analizei Antena 3, la un comision de 1% pentru zece benzinării tranzacţionate până în prezent, la un cost mediu de 2.000.000 de euro, Ioanei Băsescu i-ar fi intrat în buzunar nu mai puţin de 200.000 de euro. Și acestea au fost doar primele câștiguri. Izbiți de un zid al tăcerii și de o clauză de confidențialitate, jurnaliștii nu au putut afla cât a câștigat notarul Ioana Băsescu.

Protejați și în funcții înalte

Revenind la Ion Ariton, fostul ministru are o relaţie veche cu benzinarii din Sibiu, de pe vremea când şi el activa în domeniu.  În 2003, Ion Ariton era cercetat pentru neglijenţă şi fals intelectual în cazul unui prejudiciu de peste 7 miliarde de lei vechi adus companiei Petrom Sibiu. Era director comercial. A fost scăpat însă de nimeni alta decât de Laura Kodruţa Kovesi, procuror pe atunci la Sibiu.Câțiva ani mai târziu, amândoi au ajuns la București, în funcții cheie: unul procuror general, celălalt ministru al Economiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel