CCR: Legea Big Brother, despre stocarea datelor, neconstituțională

CCR Pivniceru Morar
CCR Pivniceru Morar

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis astăzi că legea privind stocarea pentru șase luni a datelor comunicațiilor electronice, numită și "Legea Big Brother", este neconstituțională în integralitatea ei, transmite Realitatea Tv.

Legea, inițiată de deputații PDL Valerian Vreme și Adrian Bădulescu, a fost adoptată de Camera Deputaților, forul decizional, în 22 mai 2012, deși Senatul o respinsese anterior.

CCR a admis "excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile Legii nr.82/2012 privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și de furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice sunt neconstituționale".

PNL cere abrogarea legii "Big Brother" din 2012

Proiectul de lege prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină timp de 6 luni anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.

Liberala Alina Gorghiu, membru al Comisiei Juridice, declara în aprilie anul acesta că legea "Big Brother" încalcă dreptul la viață privată. Ea a cerut abrogarea acestei legi întrucât "stocarea de către furnizorii de servicii de comunicaţii electronice a datelor despre apeluri telefonice, SMS-uri şi mesaje electronice de la populaţie reprezintă un abuz şi încalcă dreptul la viaţă privată".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel