UPDATE. Rusia face schimbări în Kiev și Cernihiv. Zhovkva: Negocierile cu Rusia au avansat. Ucraina nu cedează teritoriu

Conform unui consilier prezidențial din Ucraina, pentru prima dată de la începerea negocierilor, discuțiile au avansat. 

UPDATE. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a informat presa cu privire la discuțiile care au avut loc marți în Turcia cu Ucraina și a minimizat orice speranță de progres, scrie Mediafax. 

Marți, Rusia a declarat că intenționează să își reducă activitatea militară în Kiev și Chernihiv, iar Ucraina a declarat că va lua în considerare posibilitatea de a deveni un stat „neutru".

„Ceea ce este pozitiv este că partea ucraineană a început să formuleze clar și să pună pe hârtie ceea ce propune. Până acum nu reușisem să realizăm acest lucru", a declarat Peskov.

„În ceea ce privește restul, nu putem, ca să spunem așa, să afirmăm că au existat progrese, ceva foarte promițător", a spus el, a raportat agenția de presă Interfax, citată de BBC.

Ucraina nu cedează din teritoriu

Unul dintre consilierii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Ihor Zhovkva, a declarat, într-o intervenție la BBC, că pentru prima dată negocierile au avansat, însă Ucraina nu va tranzacționa „niciun centimetru” din teritoriu, transmite Mediafax. 

Negocierile dintre Rusia și Ucraina „au avansat cu siguranță”, a spus Ihor Zhovkva, adjunctul șef al Administrației președintelui Volodimir Zelenski.

Rusia ar fi dat ascultare părții ucrainene  

El a declarat că în cadrul discuțiilor de la Istanbul a fost prima dată când, în loc să dea ultimatumuri și de stabilirea liniilor roșii, partea rusă a ascultat poziția ucraineană.  

Dar, întrebat despre regiunile estice, Zhovkva a declarat că Ucraina nu va tranzacționa „niciun centimetru” de teritoriu.  

De asemenea, el a spus că Rusia nu și-a retras trupele nici de la Kiev, nici de la Cernihiv, în ciuda faptului că negociatorii rusi au declarat marți că își va reduce operațiunile în aceste zone.

Peste 17.000 de soldați ruși și-au pierdut viața în Ucraina  

Ucraina susține că Rusia a pierdut de la începutul invaziei 17.300 de soldați, scrie Mediafax. În actualizarea periodică a pierderilor rusești, Ucraina adaugă că au fost distruse peste 600 de tancuri, 75 de rezervoare de combustibil, 131 de elicoptere și 1.700 de transportoare blindate de trupe, notează Sky News.   

The Kyiv Independent notează că sunt estimări ale pierderilor suferite de Rusia până miercuri, potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei.   
 
Pe de altă parte, oficialii ucraineni spun că nu a avut loc nicio reducere a ostilităților în timpul nopții, în ciuda afirmațiilor Rusiei că intenționează să reducă numărul de trupe și operațiunile militare în jurul capitalei ucrainene, Kiev, și a orașului Cernihiv.  

Mai mult, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat miercuri că pe parcursul nopții nu au existat zone în care să nu sune sirenele.   

Citește și articolul: Rusia a închis robinetul conductei Yamal-Europa. Gabriel Comănescu: Am văzut cu tristeţe. Problema este ce face România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel