Zelenski: Ucraina va întrerupe orice fel de dialog cu Rusia în cazul unei „mascarade de proces“ împotriva prizonierilor din Mariupol

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că discuțiile cu Rusia vor fi încheiate dacă Moscova va pune în scenă o „mascaradă de proces“ împotriva prizonierilor ucraineni de la Mariupol.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat luni că 'nu vor mai exista niciun fel de discuţii' cu Rusia în cazul în care autorităţile ruse vor pune în scenă o 'mascaradă de proces' împotriva prizonierilor ucraineni în oraşul Mariupol, port la Marea Azov, ocupat de trupele ruse după mai bine de trei luni de asediu după declanşarea invaziei ruse la sfârşitul lunii februarie, relatează agenţiile de presă EFE şi Unian.

'Reacţia ţării noastre va fi absolut clară. Dacă acest proces abject are loc şi dacă oamenii noştri vor fi aduşi în acest loc, cu încălcarea tuturor acordurilor, a tuturor normelor internaţionale, dacă există abuz... Aceasta va fi linia dincolo de care orice negociere este imposibilă. Rusia se va izola de negocieri. Nu vor mai fi discuţii. Statul nostru a spus totul', a avertizat Zelenski în discursul său nocturn.

Preşedintele ucrainean a afirmat că, potrivit informaţiilor din media, 'la Mariupol se pregăteşte scena unei mascarade de proces absolut dezgustător şi absurd împotriva apărătorilor ucraineni, al luptătorilor noştri care sunt ţinuţi captivi de către ocupanţi'.

El a adăugat că toţi partenerii Ucrainei au fost informaţi despre ceea ce 'statul terorist ar putea pregăti pentru săptămâna aceasta', 'când Ucraina va celebra sărbătoarea sa principală - Ziua Independenţei', la 24 august.

Filarmonica din Mariupol va fi transformată într-un tribunal

După şase luni ale unui 'război atât de brutal, ne vom sărbători independenţa în ţara noastră şi în capitala noastră ', a afirmat preşedintele ucrainean, denunţând că 'unul dintre principalele obiective ale teroriştilor ruşi' este să lovească în sentimentele ucrainenilor.

'Chinuirea oamenilor, a tuturor celor care suferă cea mai mare durere, cele mai mari dificultăţi, este unul dintre mijloacele teribile de presiune, devenită obişnuită pentru Rusia', a spus liderul ucrainean, în contextul în care luni invazia rusă a intrat în cea cea de-a 180-a zi.

Primarul ucrainean al Mariupolului, Vadim Boicenko, a declarat la 11 august că invadatorii ruşi transformă clădirea Filarmonicii din Mariupol într-un tribunal pentru un 'proces spectacol' împotriva prizonierilor de război ucraineni. Pe scenă au fost instalate cuşti de fier în care vor fi ţinuţi prizonierii ucraineni.

Peste 2.000 de soldaţi ucraineni s-au predat în luna mai, ieşind din tunelurile combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, după aproape trei luni în care au rezistat în faţa asaltului forţelor Moscovei. Ulterior, o parte dintre ei a fost transferată în teritoriul controlat de separatişti în regiunea Doneţk, iar mai mulţi comandanţi ai acestora au fost duşi la Moscova pentru a fi interogaţi.

Ucraina îşi sărbătoreşte proclamarea independenţei în 1991, în contextul destrămării URSS, la 24 august. Această dată va coincide anul acesta cu marcarea a şase luni de la invazia rusă, care a făcut zeci de mii de morţi şi a provocat distrugeri de proporţii în această ţară, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel