Xi Jinping îi aduce un omagiu lui Mao, în ajunul aniversării regimului

Preşedintele chinez Xi Jinping a adus un omagiu luni predecesorului său Mao Tze-dun, pentru moştenirea controversată, în ajunul sărbătoririi a 70 de ani de către regimul comunist, relatează France Presse.

Însoţit de demnitari ai regimului, actualul preşedinte, descris uneori ca cel mai puternic lider chinez de la Mao (1949-1976), s-a dus la mausoleul din uriaşa Piaţă Tiananmen, în inima Beijingului, unde este conservată mumia fondatorului Chinei comuniste.

Xi Jinping s-a înclinat de trei ori, a informat agenţia China Nouă (Xinhua). Nicio imagine a ceremoniei nu a fost însă difuzată.

Omagiul liderilor chinezi adus "marelui cârmaci", responsabil pentru moartea a milioane de compatrioţi prin campaniile sale politice controversate, sunt destul de rare, notează AFP.

Xi Jinping s-a înclinat în faţa mumiei lui Mao ultima dată în 2013, cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la naşterea sa.

Preşedintele Xi va prezida marţi celebrarea celei de-a 70-a aniversări în Piaţa Tiananmen, unde Mao a proclamat Republica Populară la 1 octombrie 1949, la sfârşitul războiului civil. O gigantică paradă civilă şi militară este planificată.

După moartea lui Mao, Partidul Comunist Chinez (CCP) la putere a angajat ţara într-o politică de reforme economice contrastând cu colectivismul impus anterior.

PCC şi-a dat verdictul asupra bilanţului maoist rezumându-l cu formula "două treimi pozitiv, o treime negativ".

Public, mărturiile critice despre această perioadă rămân rare în China.

După vizita sa la mausoleu, Xi Jinping a depus luni o coroană de flori la "Monumentul Eroilor Poporului", o coloană care se ridică în centrul Pieţei Tiananmen - chiar acolo unde ultimii protestatari ai "Primăverii de la Beijing" s-au refugiat în timpul sângeroasei represiuni militare din 1989.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel