WhatsApp, ATAC CIBERNETIC. Au fost instalate programe de monitorizare

Irina Constantin / 14 mai 2019 / 09:09 Salveaza PDF Comentarii

"Un actor cibernetic avansat" a exploatat o vulnerabilitate majoră a aplicației de mesagerie online WhatsApp. Au fost instalate programe clandestine de monitorizare pe telefoane și alte dispozitive, a anunțat compania, potrivit postului Sky News.

UPDATE: Tehnologia utilizată a fost dezvoltată de o companie israeliană, NSO Group, care realizează produse pentru agenţii de informaţii din Orientul Mijlociu şi din Vest, conform Financial Times. Potrivit publicaţiei, produsul ''Pegasus'' al NSO, care porneşte microfonul sau camera video, colectează informaţii despre zona în care se află telefonul mobil şi citeşte e-mail-uri şi mesaje text, a fost utilizat în trecut pentru localizarea activiştilor pentru drepturile omului din Orientul Mijlociu.

NSO a declarat că produsele sale permit agenţiilor de informaţii şi forţelor de ordine să ancheteze şi să prevină infracţiunile şi actele de terorism.

În comunicatul emis de WhatsApp în legătură cu această vulnerabilitate nu este menţionat numele NSO, însă serviciul de mesagerie a precizat că atacul a avut ''toate semnele distinctive ale unei companii private cunoscute pentru colaborarea cu guvernele pentru furnizarea de programe tip spyware care ar prelua funcţiile sistemelor de operare ale telefonului mobil''.

 

---- 

WhatsApp a transmis că aplicația a vizat un "număr precis" de utilizatori, fiind orchestrată de "un actor cibernetic avansat".

Compania a lansat un update care a eliminat această vulnerabilitate, îndemnând toți utilizatorii să-și actualizeze aplicația ca măsură de precauție.

WhatApp a anunțat că echipa de securitate a companiei a fost prima care a identificat vulnerabilitatea, la începutul acestei luni, și a informat grupuri pentru protecția drepturilor omului, anumite firme de securitate și Departamentul de Justiție din SUA.

Hackerii au folosit funcția de apelare vocală a aplicației WhatsApp pentru a suna victima, în scopul instalării unui program clandestin de monitorizare, care era instalat chiar dacă victima nu răspundea la apel. Publicația Financial Times a relatat că, în multe cazuri, apelul ar fi dispărut la scurt timp din istoricul apelurilor.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26