Vrancea: Catedrala Ortodoxă de la Focşani a fost sfinţită în prezenţa a circa două mii de credincioşi

Catedrala 'Sfânta Cuvioasa Parascheva' din municipiul Focşani a fost sfinţită, luni, la 17 ani de la începerea lucrărilor de construcţie, de către episcopul Buzăului şi Vrancei, Ciprian, în prezenţa a circa două mii de credincioşi, potrivit reprezentanţilor Bisericii. 

Lucrările la catedrală sunt finalizate la acest moment în proporţie de peste 50%, dar, începând de astăzi, în incinta locaşului de cult se vor putea oficia slujbe religioase. 'Este un moment extrem de important pentru Biserică. Din 2002, după 17 ani, munca depusă pentru zidirea acestui măreţ locaş de cult, un locaş reprezentativ pentru comunitate a fost încununată. Astăzi, în prezenţa a circa două mii de credincioşi, s-a efectuat o slujbă de sfinţire, de binecuvântare, pentru a se putea sluji în catedrală. Catedrala este finalizată în proporţie de peste 50%.

Mai sunt lucrări interioare şi catapeteasma, pentru că acum a fost instalată o catapeteasmă provizorie. Pictura presupune lucrări mai complexe, care pot dura între cinci şi şapte ani, mai ales pentru că vorbim de un locaş foarte mare', a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Buzăului şi Vrancei, Dragoş Olteanu. Lucrările pentru construcţia Catedralei Ortodoxe de la Focşani au costat până în prezent peste 23 de milioane de lei.

'Toate acestea, dragii mei, nu s-ar fi putut împlini fără sprijin substanţial din partea autorităţilor de stat, centrale şi locale, şi de aceea voi face public, (...), contribuţia financiară substanţială pe care a avut-o în ordine: Consiliul Judeţean Vrancea, sub preşedinţia domnului Marian Oprişan, în valoare de 9.810.440 de lei. Dacă vă vine mai uşor în bani vechi, ar însemna 98 de miliarde vechi. Primăria Municipiului Focşani, şi în vremea domnului primar Bacinschi Decebal, şi a domnului primar Cristi Valentin Misăilă, suma de 8.732.337 lei, deci 87 de miliarde lei vechi.

Secretariatul de Stat pentru Culte, în toată această perioadă, din 2004 încoace, 3.545.000 lei, deci 35 de miliarde vechi. Din partea Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, anul trecut şi anul acesta: 923.840 lei, deci peste nouă miliarde, la care s-au mai adăugat anumite obiecte de cult, fără să fie cuantificate aici. Iar din partea credincioşilor s-au colectat bani în sumă de 334.421 lei. Deci suma totală alocată de-a lungul timpului pentru construirea bisericii Sfânta Cuvioasă Parascheva din Focşani, până în momentul de faţă a fost de 23.324.581 de lei, o sumă semnificativă.

E mult, e puţin, e atât cât trebuie, Dumnezeu ştie. Noi nu am făcut decât să ne împlinim datoria', a declarat, la slujba de sfinţire, episcopul Buzăului şi Vrancei, ÎPS Ciprian. La eveniment au participat autorităţile locale şi judeţene, precum şi numeroşi preoţi şi credincioşi din tot judeţul, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel