Vor să afle cum a apărut COVID-19. Cercetătorii colectează probe de la lilieci

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Cercetătorii adună probe de la lilieci pentru a vedea de unde a apărut Covid-19.

O echipă de cercetători de la Institutul Pasteur din Cambodgia (IPC) colectează probe de la coloniile de lilieci din nordul ţării în încercarea de a înţelege cum a apărut pandemia de coronavirus, întorcându-se într-o regiune în care un virus foarte similar a fost descoperit la aceste animale, informează Reuters luni, scrie Agerpres. 

Două eşantioane de la liliecii cu potcoavă fuseseră colectate în 2010 în provincia Stung Treng din apropiere de Laos şi păstrate în congelatoare la Institutul Pasteur din Cambodgia (IPC), cu sediul la Phnom Penh.

Ce date au colectat cercetătorii de la lilieci



Teste efectuate asupra acestora anul trecut au indicat prezenţa unei rude apropiate a coronavirusului care a ucis peste 4,6 milioane de oameni la nivel mondial.

În urma acestei descoperiri, o echipă de opt cercetători din cadrul IPC a recoltat mostre de la lilieci şi a colectat date despre specia, sexul, vârsta şi alte caracteristici ale acestora timp de o săptămână. Cercetări similare se desfăşoară şi în Filipine.

"Sperăm că rezultatul acestui studiu să poate ajuta lumea să aibă o mai bună înţelegere despre COVID-19", a declarat pentru Reuters coordonatoarea echipei pe teren, Thavry Hoem.

Nu prezintă de obicei simptome



Speciile-gazdă, cum ar fi liliecii, nu prezintă de obicei simptome ale prezenţei agenţilor patogeni, însă aceştia pot avea efecte devastatoare dacă sunt transmişi oamenilor sau altor animale.

Au fost efectuate mai multe misiuni de cercetare



Dr. Veasna Duong, şeful departamentului de virologie din cadrul IPC, afirmă că institutul a organizat patru astfel de misiuni de cercetare în ultimii doi ani în speranţa de a descoperi indicii despre originea şi evoluţia virusului identificat la lilieci.

"Vrem să aflăm dacă virusul este încă acolo şi... să ştim cum a evoluat", a declarat acesta pentru Reuters.

Printre viruşii mortali la originea cărora se află liliecii se numără Ebola şi coronavirusuri precum Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) şi Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel