Von der Leyen - Următorii pași pe care Ucraina ar trebui să-i urmeze pentru aderarea la UE

Foto Agerpres
Foto Agerpres

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat vineri care sunt următorii pași pe care Ucraina trebuie să îi parcurgă pentru aderarea la Uniunea Europeană.

”Următorii pași sunt la îndemâna ta. Dar vor necesita muncă asiduă, determinare și mai presus de toate unitatea de scop”, a spus ea potrivit Politico.

”Ați creat o mașinărie anticorupție impresionantă. Dar acum aceste instituții au nevoie de dinți și de oamenii potriviți în posturi potrivite”, a spus ea. Von der Leyen a explicat că Ucraina ar trebui să numească noi șefi pentru Procuratura Specializată Anticorupție și Biroul Național Anticorupție cât mai curând posibil.

Von der Leyen a insistat, de asemenea, asupra necesității reformării Curții Constituționale a țării, și anume, o legislație care descrie procedurile de selecție a judecătorilor, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.

Von der Leyen a menționat și o lege anti-oligarh controversată, potrivit căreia organismul care decide cine este oligarh este numit chiar de președinte. Criticii legii o consideră o măsură populistă care ar putea da mai multă putere președintelui în exercițiu.

”Astăzi, Ucraina este singura țară din Parteneriatul Estic al Europei care a adoptat o lege care să rupă stăpânirea oligarhilor asupra vieții tale economice și politice. Și o laud pentru asta”, a spus ea. Dar von der Leyen a adăugat că Ucraina trebuie acum să se concentreze pe punerea în aplicare a legii, ”într-o manieră solidă din punct de vedere legal”.

Ea a abordat, de asemenea, independența presei, spunând că o lege a mass-media ar trebui adoptată în conformitate cu standardele actuale ale UE.

Consiliul European a acordat Ucrainei statutul de candidat pe 23 iunie

Acesta a fost primul pas pe calea aderării la UE, care va dura probabil ani de zile. Dar liderii UE s-au deplasat cu o viteză record, cel puțin în etapele inițiale ale candidaturii Ucrainei la aderare – parțial ca efort de a arăta solidaritate în fața războiului brutal al Rusiei.

Citește și...

Republica Moldova și Ucraina au primit statut de candidat la aderarea în UE. Iohannis, declarații + video

Anunțul a fost făcut pe Twitter de Charles Michel, președintele Consiliului European.

„Am căzut de acord. Consiliul European tocmai a decis să acorde statut de candidat Ucrainei și Moldovei. Un moment istoric. Este un pas extrem de important pe drumul vostru către UE”, a scris Charles Michel. Acesta a adresat felicitări președinților Volodimir Zelenski și Maia Sandu, dar și popoarelor ucrainean și moldovean.

Consiliul European a decis să recunoască perspectiva europeană a Georgiei și este pregătit să acorde statutul de candidat după ce vor fi abordate prioritățile restante, a mai anunțat Charles Michel.

Citește mai mult AICI.

 

Citește și...

Republica Moldova, statut de țară candidată UE. Chirieac: Este meritul lui Iohannis aici

„Să știți că este meritul lui Iohannis aici. A sprijinit-o pe doamna președinte Maia Sandu încă de la început. Lumea știe mai puțin lucrul acesta, dar el personal (n.r. a făcut demersuri). Faptul că nu există Minister de Externe este un mare minus pentru România. Vă dați seama, secretar de stat este Iulian Fota, n-are ce căuta acolo. Cu toate acestea, președintele Iohannis de la bun început a sprijinit-o pe doamna Maia Sandu, care a devenit suficient de credibilă, încât liderii europeni să accepte statutul european pentru Republica Moldova”, a explicat analistul politic Bogdan Chirieac.

„Atât aderarea Ucrainei, cât și cea a Republicii Moldova, în acest moment două state eșuate, va dura 10-12 ani, dacă lucrurile se mișcă foarte repede. În Uniunea Europeană, ca și în NATO, nu poți intra dacă ai probleme cu vecinii, asta este imposibil. Deci tot ce înseamnă conflict înghețat, pentru că și conflictul dintre Rusia și Ucraina va îngheța la un moment dat, e suficient pentru a nu intra în Uniunea Europeană”, a spus Chirieac.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel