Volodimir Zelenski critică decizia NATO de a nu implementa o zonă de excludere aeriană în Ucraina

Sursă foto: Captură YouTube Facebook Volodymyr Zelenski
Sursă foto: Captură YouTube Facebook Volodymyr Zelenski

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a criticat decizia NATO de a nu implementa o zonă de excludere aeriană deasupra țării sale.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat decizia NATO de a nu implementa o zonă de excludere a zborurilor în Ucraina.

„NATO a decis în mod deliberat să nu acopere cerul de deasupra Ucrainei”, a declarat Zelenski într-un clip postat pe Facebook, vineri seara.

„Credem că țările NATO au creat o narațiune conform căreia zona de excludere de deasupra Ucrainei ar provoca agresiunea directă a Rusiei împotriva NATO. Aceasta este autohipnoza celor care sunt slabi, nesiguri în interior, în ciuda faptului că posedă arme mai puternice decât ale noastre", a spus el, conform CNN.

„Știind că noi atacuri și victime sunt inevitabile, NATO a decis în mod deliberat să nu închidă cerul deasupra Ucrainei. Astăzi, conducerea alianței a dat undă verde pentru continuarea bombardării orașelor și satelor ucrainene, refuzând să creeze o zonă de excludere.”, a mai precizat președintele ucrainean.

„Toți oamenii care vor muri de acum înainte, vor muri și din cauza ta, din cauza slăbiciunii tale, din cauza dezbinării tale.”, a mai zis Zelenski.

Președintele Ucrainei și-a exprimat totuși recunoștința față de țările NATO care și-au arătat sprijinul pentru Ucraina: „De asemenea, sunt recunoscător prietenilor țării noastre. Există multe țări care sunt prietenii noștri în NATO, majoritatea partenerilor noștri, cei care ne ajută țara în ciuda deciziilor. Din prima zi a invaziei, am fost sigur de victorie. Nu ne simțim singuri și vom continua să luptăm, ne vom apăra statul nostru și ne vom elibera pământul.”

Anterior, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că înființarea unei zone de excludere a zborului în Ucraina de către Statele Unite și aliații săi din NATO ar putea duce la un „război cu drepturi depline în Europa”.

El a spus că Washingtonul va continua să lucreze cu aliații săi pentru a le oferi ucrainenilor mijloacele de a se apăra de agresiunea rusă.

Șeful NATO a declarat vineri că o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei nu este o opțiune luată în considerare de alianță.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat joi că aplicarea unei zone de excludere a zborului deasupra Ucrainei este o decizie a NATO, dar ar fi „un pas prea mare”, creând un „risc real de escaladare și un risc real de un posibil al treilea război internațional”.

Macron, extrem de preocupat cu privire la securitatea nucleară. Cere măsuri urgente pentru a evita pericolul

Președintele francez Emmanuel Macron este „extrem de îngrijorat de riscurile” la adresa securității nucleare în urma războiului pornit de Rusia și „va propune în următoarele ore (...) măsuri concrete pentru a asigura” securitatea siturilor nucleare din Ucraina.

Rusia și Ucraina trebuie să ajungă la un acord pe baza propunerile rezultate din criteriile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru „a asigura împreună păstrarea securității” acestor situri, adaugă președinția franceză într-un comunicat de presă.

Președintele francez „condamnă cu fermitate orice atac asupra integrității instalațiilor nucleare civile ucrainene provocat de forțele ruse în desfășurarea agresiunii militare împotriva Ucrainei. Este imperativ să le garantăm siguranța și securitatea”.

„Rusia trebuie, de asemenea, să permită accesul liber, regulat și nestingherit al personalului la facilități pentru a asigura funcționarea continuă în siguranță a acestora”, a spus președinția franceză într-un comunicat de presă (vezi AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel