Vizită Macron în China. S-au semnat contracte în valoare de 15 miliarde dolari

China şi Franţa au semnat contracte cu o valoare totală de 15 miliarde dolari cu prilejul vizitei la Beijing a preşedintelui francez Emmanuel Macron, a declarat miercuri un oficial chinez la o conferinţă de presă, transmite Reuters.

Contracte au fost încheiate în domeniile aeronauticii, energiei şi agriculturii şi a fost obţinută aprobarea, pentru 20 de companii franceze, pentru a exporta carne de pui, vită şi porc în China. De asemenea, cele două părţi au convenit să extindă un protocol privind exporturile de păsări încheiat la începutul acestui an pentru a include raţele, gâştele şi foie gras-ul. În domeniul energiei, contractele includ un memorandum de înţelegere între Beijing Gas Group şi grupul francez de utilităţi Engie privind colaborarea pentru construirea unui terminal de stocare a gazelor naturale lichefiate în oraşul Tianjin din nordul Chinei.

Un alt acord prevede înfiinţarea unui joint venture între grupul petrolier francez Total cu grupul chinez Shenergy Group pentru a distribui gaze naturale lichefiate în delta râului Yangtze. De asemenea, cele două ţări au anunţat miercuri că până la finele lunii ianuarie 2020 va fi semnat un acord final privind construirea în China a unei uzine de tratare a combustibilului nuclear utilizat, un megacontract foarte aşteptat de grupul francez Orano, cunoscut anterior sub denumirea Areva. Negocierile pentru acest contract, evaluat la peste 20 de miliarde euro, se derulează de mai mulţi ani.

Separat, Comisia Europeană a anunţat miercuri că Uniunea Europeană şi China au ajuns la un acord privind protejarea în China a 100 de produse europene care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), precum şi în Uniunea Europeană a 100 de produse chineze care beneficiază de IGP. Acordul include protejarea unor nume de produse precum vinurile cava, whiskey-ul irlandez, brânza feta şi prosciutto-ul de Parma. 'Este un câştig pentru ambele părţi, întărind relaţiile noastre comerciale, în beneficiul sectoarelor agro-alimentar şi al consumatorilor din ambele părţi', a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan. Acordul trebuie să fie aprobat de Parlamentul European şi Consiliul UE însă este aşteptat să intre în vigoare până la finele lui 2020. Exporturile de produse ago-alimentare europene spre China au avut o valoare de 12,8 miliarde euro în perioada septembrie 2018-august 2019, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel