Viktor Orbán: Garanția supraviețuirii popoarelor din Europa Centrală este să fie aliate. Vecinii deștepți nu se dușmănesc

Viktor Orbán: Garanția supraviețuirii popoarelor din Europa Centrală este să fie aliate  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Viktor Orbán: Garanția supraviețuirii popoarelor din Europa Centrală este să fie aliate / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Viktor Orbán, premierul Ungariei, a îndemnat popoarele din Europa Centrală la cooperare.

Ostilităţile de orice fel între popoarele care convieţuiesc în Europa Centrală este fără sens, "garanţia supravieţuirii noastre, a tuturor, este să fim prieteni şi aliaţi", a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orbán, luni, la Esztergom, cu ocazia aniversării a douăzeci de ani de la inaugurarea podului Mária Valéria.

În discursul său, premierul a subliniat că “la graniţa a două ţări care au avut de învăţat – atât individual, cât şi colectiv – o lecţie foarte serioasă în urma agresiunii ocupanţilor din secolul trecut, este uşor să realizezi că noi, slovacii şi maghiarii, nu suntem duşmani, ci împărtăşim aceeaşi soartă”. Vecinii deştepţi nu se războiesc şi nu se duşmănesc, a spus Orbán.

Şeful guvernului de la Budapesta a subliniat că între două naţiuni care îşi respectă reciproc cultura, cooperarea este întotdeauna fructuoasă. “Poţi fi în acelaşi timp un european şi un slovac mândru, la fel poţi fi în acelaşi timp un european şi un maghiar mândru” putem produce o creştere economică care să ajungă din urmă pe toată lumea, putem crea locuri de muncă pentru toată lumea, şi în acelaşi timp, “nu trebuie să renunţăm la modul nostru de viaţă, la noi înşine, la trecutul şi valorile noastre”, a spus Viktor Orbán. Prim-ministrul a adăugat că Ungaria nu poate avea succes fără Slovacia, şi nici invers.

Premierul maghiar acuză UE de dublă măsură

Potrivit prim-ministrului, în urmă cu douăzeci de ani, “chiar şi Bruxelles era de partea noastră” şi ne-a ajutat la reconstruirea acestui pod. Însă astăzi se întâmplă, tot mai des, ca central-europenii să nu fie priviţi drept nişte parteneri egali, ci ca state membre de mâna a doua, a arătat Orbán.

Vor să ne facă să îi acceptăm pe cei cu care nu dorim să convieţuim, vor să ne forţeze să acceptăm lucruri care ne-ar restrânge oportunităţile economice, totodată vor să ne impună “şi un mod de viaţă care contravine tuturor lucrurilor pe care noi le considerăm valoroase şi pe care dorim să le păstrăm”, a explicat premierul Ungariei. Este dificil să ne luptăm cu această ameninţare, a subliniat el.

Viktor Orbán a mai spus că popoarele şi statele din regiune pot avea succes numai în măsura în care cooperează. O Europă Centrală de succes este importantă doar pentru noi, astfel că oricine argumentează împotriva cooperării, vorbeşte împotriva propriilor interese, a explicat.

Potrivit şefului guvernului de la Budapesta, V4 a construit o cooperare eficientă şi stabilă, reuşind să ofere răspunsuri comune la crizele civilizaţiei. Aşa s-a întâmplat în timpul crizei financiare, în timpul crizei migraţiei şi a epidemiei de coronavirus, a amintit Orbán.

Prim-ministrul Ungariei a declarat că la 20 de ani de la reconstrucţia podului, există o cooperare central-europeană care este mai strânsă ca niciodată. “Noi vrem să fim nişte buni discipoli ai istoriei; nu numai că trebuie să reconstruim podurile, ci trebuie să ţinem minte şi cine le-au distrus”, a afirmat Orbán. Dacă nu facem asta, istoria se va repeta, a adăugat el, scrie Hirado.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel