Viitură pe râul Prut. Apele Române trimit 20.000 de saci pentru ridicarea unui dig

Autoritățile române iau măsuri sporite după ce cota de pericol p râul Prut a fost depășită cu mai bine de un metru. 

Astăzi, la ora 9.00, râul Prut, la stația Oroftiana, se situează peste COTA DE PERICOL cu peste 1 m (102 cm) și este în creștere. 

Datorită precipitațiilor din ultimele zile, a estimărilor efectuate, atât de către hidrologii români și specialiștii Apelor Române, cât și de către hidrologiii și specialiștii din Ucraina, în zilele imediat următoare, este prognozată formarea unei viiturii pe râul Prut cu depășirea COTELE DE PERICOL.

În urma avertizărilor din Ucraina, a discuțiilor cu Prefectul județului Botoșani și ISU Botoșani, ERVIN MOLNAR, director general Apele Române, a dispus distribuirea a 20.000 de saci, care vor ajunge la localnici pentru protejarea proprietăților din zonele joase ale localităților Oroftiana, Baranca și Rădăuți-Prut. De asemenea, Prefectul județului Botoșani a solicitat Apelor Române trimiterea în zonă a 20 masini cu nisip pentru a fi umpluți acești saci. 

Acumularea Stânca-Costești este pregătită să preia vârful de viitură care se va forma pe râul Prut.

Avertizările specialiștilor 

La această oră, se menține CODUL ROȘU până mâine, 25 iunie, ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Tisa - sector aval intrarea ȋn ţară (judeţul Maramureş), Prut – sector amonte Ac. Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).

COD PORTOCALIU  În intervalul 23.06.2020 ora 12:00 – 26.06.2020 ora 12:00.

COD GALBEN În intervalul 23.06.2020 ora 12:00 – 26.06.2020 ora 24:00.

În cursul nopții, s-au înregistrat emis trei avertizări COD ROȘU și au fost depășite COTELE DE PERICOL pe râurile: Moldova, din judeșul Suceava, râurile din Mureș, Târnava Mică și Târnava Mare, Tărnava (județele Alba, Mureș, Sibiu), Someș Mare (județul Bistrița-Năsăud). 

Pe timpul nopții, echipele de intervenție ale Apelor Române au intervenit cu mijloace și materiale de protecție, acolo unde a fost nevoie, și au acordat sprijin autorităților locale și echipelor IGSU pentru protejarea caselor situate în luncile și zonele potențial inundabile. 

După retragerea apelor, specialiștii Apelor Române vor face o inventariere a pagubelor produse de inundații și vor propune noi soluții și proiecte care să asigure măsuri suplimentare de protejarea a populației și a zonelor expuse riscului de inundații. 

Apele Române monitorizează 24 h din 24 evoluția fenomenelor vizate prin Dispeceratelor de la național și de la nivel local. Echipele de intervenție ale Apelor Române sunt în stare de vigilența maximă, pregătite cu materiale și utilaje. Lucrările de apărare sunt exploatate în condiții de siguranță. 

Apel către populație 

„Rugăm insistent populația să nu traverseze cursurile de apă și să nu desfășoare activități în zonele adiacente albiilor acestora, în această perioadă, în zonele aflate sub avertizări, în special COD ROȘU și COD PORTOCALIU. Facem un apel la autoritățile locale să asigure starea de permanenţă la sedii şi să intervină, în special, în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţia şi plutitorii care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor”, ERVIN MOLNAR, director general Administrația Națională „Apele Române”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel