Victor Ioan Frunză, scrisoare către Valentin Nicolau. "M-a emoționat foarte tare"

Valentin Nicolau a murit marți, 13 ianuarie 2015. O zi fatidică pentru marele om de cultură. Toți cei care l-au cunoscut spun cu regret că a fost un om extraordinar, un artist, un profesionist desăvârşit. A fost cel mai performant conducător al TVR și un om care a pus cultura mai presus de toate.

Marele regizor Victor Ioan Frunză a povestit, în exclusivitate pentru DC News, cum l-a cunoscut pe Valentin Nicolau. 

"L-am cunoscut într-o împrejurare cu totul aparte. Se întâmpla prin 2004. I-am scris o scrisoare lui Valentin Nicolau. Era președinte la TVR pe atunci. I-am povestit că am un spectacol despre care cred că ar putea intra în atenția Televiziunii Române pentru preluare. Țin minte că am primit răspuns în 24 de ore de la Valentin Nicolau și așa a început prietenia noastră. În următorii ani ne-am întâlnit destul de des și am și lucrat împreună. Era un om lin, cinstit, dar și aspru tocmai pentru faptul că era extrem de exigent. Era un constructor în adevăratul sens al cuvântului. Valentin Nicolau a edificat Editura Nemira - un act de eroism într-o Românie în care publicarea de carte este foarte puțin încurajată. Era un prieten extrem de devotat, dar și un editorialist de geniu și un dramaturg extrem de talentat. În persoana lui Valentin Nicolau se adunau tendințe divergente specifice omului renascentist. Dispariția lui prematură ne marchează pe toți într-un mod profund".

"Era vorba despre spectacolul "Regele moare", de Eugen Ionesco. A fost un spectacol care a avut foarte multe recunoașteri interne, dar și internaționale. M-a emoționat foarte tare că - fără să mă cunoască, fără să fi avut vreo relație de orice fel - Valentin Nicolau și-a găsit timp să răspundă și chiar a susținut preluarea spectacolului de către Televiziunea Română. Găsești mai rar astfel de oameni și din faptul acesta deducem cât de multă deschidere avea Valentin Nicolau pentru cultură. Întregul mandat la TVR a fost marcat de această preocupare a lui", a adăugat Victor Ioan Frunză.

Spectacolul-lectură "Aleluia"

Spectacolul-lectură "Aleluia" de Valentin Nicolau, regizat de Victor Ioan Frunză, a stârnit numeroase reacții pozitive. Textul lui Valentin Nicolau deschide o discuţie despre Dumnezeu şi credinţă, aşezate faţă în faţă cu societatea contemporană.

" "Aleluia" este o piesă singulară în peisajul dramaturgiei românești, așa cum și Valentin Nicolau era un dramaturg cu totul aparte. Piesa m-a atras prin reflecția de tip arghezian asupra religiei și existenței. În dramaturgia românească nu există o piesă cu o tematică similară. Este o piesă așezată sub pecetea originalității. Pentru ca textul să ajungă la public înainte de a fi montat, a fost făcut un spectacol-lectură. Din reacția sălii și din reacția actorilor care au citit piesa s-a dovedit faptul că există premisele unui bun spectacol. Și poate că acest text va fi și pus în scenă", ne-a mai spus Victor Ioan Frunză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel