Vicepremierul Ungariei consideră că autonomia cerută de maghiari nu este exagerată

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, consideră că autonomia cerută de maghiarii din România nu repezintă o "cerere exagerată", ci "ceea ce în Uniunea Europeană pentru alţii este o realitate naturală cotidiană".

Prezent, sâmbătă, la manifestările organizate la Târgu Secuiesc cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, vicepremierul Ungariei, în discursul susținut în fața participanților a afirmat că ceea ce li se cuvine altora li se cuvine şi maghiarilor, iar ceea ce este permis pentru alţii este permis şi pentru ei.

Subliniind că în Uniunea Europeană autoguvernarea şi autonomia reprezintă o realitate naturală şi obişnuită, Semjen Zsolt a precizat că dacă pentru alţii este posibil, atunci este şi pentru maghiari posibil, întrucât nu sunt un popor mai prejos decât altele.

Potrivit vicepremierului Ungariei, dacă maghiarii ar accepta că există un lucru care în UE este posibil pentru alte popoare, atunci ar accepta că ei sunt oameni de rangul doi, cetăţeni de rangul doi şi mai prejos decât alte popoare, adăugând că maghiarii nu pot accepta acest lucru.

"Din acest motiv trebuie să spunem şi să repetăm: ceea ce pentru altcineva e posibil, este şi pentru noi, ceea ce e permis altora e permis şi pentru noi", a spus Semjen, apreciind că maghiarii nu au cerut niciodată ceva pentru care nu ar exista un precedent, ceva care nu ar fi "o realitate în Uniunea Europeană".

"Deci ceea ce spunem noi, ceea ce cerem noi nu este un fel de specialitate secuiască, ceva ce nu s-a văzut şi nu s-a auzit până acum, nu este o cerere exagerată, ci ceea ce în Uniunea Europeană pentru alţii este o realitate naturală cotidiană", a susţinut el.

În continuare, Semjen le-a sugerat "prietenilor români" să analizeze faptul că, spre exemplu, în Italia lucrează mulţi români care i-ar putea întreba pe prietenii lor italieni dacă Italia a devenit mai slabă după ce Tirolul de Sud a oţinut autonomia.

El a subliniat că, dacă ne uităm la acele zone din UE unde există autonomie, se poate observa că toată lumea a câştigat din acest lucru şi că întreaga zonă s-a dezvoltat.

Din acest motiv, a spus Semjen, când maghiarii vorbesc despre autoguvernare, nu este împotriva cuiva, ci ceea ce cer ei este ceva natural.

În încheierea cuvântării, vicepremierul ungar a dat asigurări că maghiarii din România pot conta pe cei din Ungaria, aşa cum şi cei din Ungaria contează pe cei din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel