Viața în Grecia, vis SPULBERAT. În vacanță e frumos, dar... ”să tot trăim în România”: Facturi de 800 de euro. Să mai zicem că nu sunt spitale, că n-au ambulanțe?

foto pexels/ Cum arată viața în Grecia, când nu ești turist
foto pexels/ Cum arată viața în Grecia, când nu ești turist

Românii care trăiesc în Grecia nu descriu frumoasa Elada ca paradisul pe care-l vedem în vacanțe. 

Românii iubesc Grecia. Nu e un secret că foarte mulți români merg în Grecia, fie pe continent, fie pe una din numeroasele insule grecești, în sezon, dar și pentru a sărbători mai ales Paștele. Grecia a devenit populară printre români, care mărturisesc, de multe ori, că un sejur în frumoasele insule grecești costă mai puțin decât unul în România. În plus, unde mai pui primirea caldă a grecilor, apa turcoaz ori delicioasele preparate tipice dietei meditaranene - cea mai bună din lume? 

Citește și: Dieta mediteraneană, beneficii miraculoase pentru sănătate. E secretul grecilor

Vacanțele în frumoasa Elada parcă nu ne lasă să credem că viața poate fi altfel decât fabuloasă în Grecia. Odată cu războiul ajuns la granițele noastre - un scenariu până mai ieri ireal - tot mai mulți români s-au îngrămădit să-și pună actele în regulă și să-și facă ori să-și înnoiască pașapoartele. Mulți spun că-n fața unor lupte pe teritoriul țării noastre- un scenariu care sperăm că nu devină niciodată realitate- , vor alege altă cale, a străinătății. De altfel, au și crescut semnificativ cererile în imobiliare pentru destinații precum... Grecia. ”Am ales Grecia pentru că este mai aproape de România, te urci în mașină și ai plecat. Părinții noștri sunt undeva în afara orașului și probabil îi vom lua cu noi. Achiziția am făcut-o din două motive: trebuie să ai ceva și în altă țară, pentru că vedeți ce se întâmplă acum și să ai unde să tragi, ca să zic așa...” spunea Ioana, mamă a doi copii, care și-a cumpărat o casă în Kavala, aflată la aproximativ 700 de kilometri de București. 

Citește și: Românii cu bani își cumpără case în străinătate, de teama războiului. Țările în care vor să plece

Însă, românii care deja trăiesc în Grecia nu o descriu ca paradisul pe care noi, românii, ne-am obișnuit să-l iubim. Pe un grup, un român care intenționează să se mute în Grecia a întrebat cum e viața de zi cu zi acolo, dacă mutarea ar fi una bună. Răspunsurile nu sunt dintre cele mai optimiste, deși sunt și români, care nu descriu viața lor în Grecia, dar care spun că ”depinde de zonă”. 

”Să mai zicem despre sistemul medical din Grecia? Că nu sunt spitale, că n-au ambulanțe, cât costă o consultație?”

Iată câteva din mesajele despre viața în Grecia: 

- ”2 euro pâinea, 2,3 euro benzina, peste 1 euro gazul. Facturi la curent de 800 de euro la 2 camere în Salonic, salarii de 700 de euro. Să tot trăim în România zic”

- ”Să mai zicem despre sistemul medical din Grecia? Cât costă o consultație? Că nu sunt spitale, că n-au ambulanțe? Dacă ai nevoie de o operație, plătești la privat de te usucă!”

- ”Le-am trăit. Bunicul soțului s-a dus la spital în Lamia... s-au dus cu cearșaful de acasă. Ieri avea nevoie cumnata mea de o ambulanță și mi-au spus că sună degeaba, că au două ambulanțe pentru Lamia și pentru satele din jur. Dar lumea crede că-n Grecia e doar cum e vara pe insule...”

- ”Totul la fel ca-n România, poate și mai rău. Nu mai este Grecia cum era odată. Și oamenii la fel... din primitori și buni au devenit răi, din cauza greutăților. Majoritatea stau pe ajutoare sociale. Cei care au ceva pus deoparte aceia cer și mai mult și tot nu le ajunge. Prețurile la chirii sunt aproape cât un salariu și poate chiar mai mult și dacă îți rămân bani să scoți luna de mâncare... din ce în ce mai rău. Ce mi-e România, ce mi-e Grecia. La fel!”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel