''Veste galbene'', contraatac legislativ: Măsuri de urgenţă

Parlamentul francez a dat vineri undă verde finală, printr-un vot al Senatului, măsurilor de urgenţă ale executivului adoptate în răspuns la criza ''Vestelor galbene''.

După patru ore de dezbateri, în afară de cele 13 ore din ajun în Adunarea Naţională, proiectul de lege privind măsuri de urgenţă economice şi sociale a fost aprobat. Senatorii LR au votat pentru, nu prin aderare ci prin responsabilitate, potrivit liderului lor Bruno Retailleau pentru care atunci când există un incendiu, nu se pune gaz pe foc.

Senatorii partidului La Republique en Marche (LREM) şi ai Uiunii centriste, precum şi Independenţii şi RDSE (majoritatea radicală) au făcut la fel. Socialiştii s-au abţinut, ca şi comuniştii, care au apărat în zadar o moţiune prealabilă. Având în vedere că textul a fost adoptat 'în conformitate' fără a se schimba versiunea Adunării, adoptarea sa este definitivă. Doar opt amendamente, toate prezentate de stânga, au fost revizuite înainte de a fi respinse sau retrase. Ele vizau în special menţinerea reevaluării prestaţiilor sociale în funcţie de inflaţie sau obţinerea unei reevaluări semnificative a salariului minim.

Citește și: Vestele galbene - al şaselea weekend de proteste

Weekend de protest

Deşi organizarea vestelor galbene încă nu este clară - o caracteristică a acestei mişcări - se pare că sâmbăta aceasta protestele se vor desfăşura cu precădere în oraşele din provincie, la punctele de trecere a frontierelor şi în faţa sediilor unor multinaţionale, după ce protestele desfăşurate în weekend-urile trecute la Paris au fost marcate de arestări masive, acte de vandalism şi distrugeri considerabile. Măsurile menite să facă mai suportabilă starea de urgenţă socială anunţată pe 10 decembrie de preşedintele Macron, dintre care se evidenţiază creşterea salariului minim, nu au reuşit să liniştească toate vestele galbene, care acum cer un sistem de consultări populare şi eliminarea privilegiilor pentru politicieni.

Citește și: Primele sondaje după revolta din Franța. Ce se întâmplă cu Macron

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel