Venezuela, manifestaţii violente. Trump şi Erdogan, mesaje contradictorii

Garzile Patriotice intervin entru suprimarea manifestatiilor
Garzile Patriotice intervin entru suprimarea manifestatiilor

Confruntări violente au loc marţi, în Venezuela, între manifestanţi susţinători ai opoziţiei şi forţele de ordine.

Confruntări violente au loc marţi între manifestanţi susţinători ai opoziţiei venezuelene şi forţele de ordine, în timp ce guvernul preşedintelui Nicolas Maduro afirmă că a dejucat tentativa lovitura de stat a opozantului autoproclamat preşedinte Juan Guaido, care mai devreme anunţase dintr-o bază militară că a lansat Operaţiunea Libertate pentru a-l înlătura definitiv de la putere pe Maduro, relatează agenţiile EFE, Reuters şi dpa. 

Protestatari au atacat vehicule ale armatei în capitala Caracas, unde un blindat a pătruns în mulţime, provocând un număr încă neclar de răniţi. Numărul celor care protestează la Caracas împotriva lui Maduro este, potrivit Reuters, de ordinul zecilor de mii, în capitală având loc concomitent şi o manifestaţie pro-Maduro. 

Grupuri de manifestanţi au incendiat un autobuz şi au aruncat cu pietre în soldaţi lângă baza aeriană La Carlota, de unde Juan Guaido a anunţat anterior prin intermediul reţelelor de socializare că a primit sprijinul unor soldaţi curajoşi şi a iniţiat faza finală a înlăturării lui Maduro, lansând totodată un apel către populaţie şi armată să-l susţină. 

Guaido: Acum este momentul!



Acum este momentul ! Cele 24 de state ale ţării au pornit pe acelaşi drum: nu mai există cale de întoarcere. Viitorul este al vostru: poporul şi armata împreună pentru a pune capăt uzurpării, a scris Guaido într-un apel pe Twitter. În timpul manifestaţiei de la baza La Carlota a avut loc şi o confruntare între soldaţi din cele două tabere, dar incidentul s-a încheiat repede. 

În ce-l priveşte, Nicolas Maduro a declarat că a primit asigurări de loialitate totală din partea comandanţilor armatei. Nervi de oţel! (...) Fac apel la mobilizare totală maximă pentru a asigura victoria păcii. Vom învinge!, a spus el într-un mesaj adresat susţinătorilor săi. La rândul său, ministrul apărării, Vladimir Padrino, a acuzat opoziţia că ar putea fi responsabilă de o baie de sânge, dar a asigurat că în toată unităţile militare situaţia este normală. 

Nu este clar câţi militari s-au alăturat lui Guaido. În timp ce guvernul lui Maduro afirmă că ar fi vorba de doar câteva zeci, conform agenţiei EFE numai la baza La Carlota circa 40 de militari ar fi fost împreună cu Guaido şi cu un alt opozant, Leopoldo Lopez. Grupul condus de Guaido a părăsit ulterior baza militară. 

Totuşi, agenţiile de presă notează că, în afara unor focuri de armă în timpul manifestaţiei de la acea bază, deocamdată nu au fost consemnate confruntări armate între cele două tabere, înregistrându-se în schimb confruntări între protestatarii anti-Maduro şi forţele de ordine. Pe plan extern, Guaido a primit mesaje de susţinere de la Washington, precum şi din partea preşedinţilor mai multor state latino-americane, printre care Argentina, Brazilia, Chile şi Columbia. 

Donald Trump: Urmăresc îndeaproape situaţia din Venezuela



Urmăresc îndeaproape situaţia din Venezuela. SUA susţin poporul venezuelean şi libertatea sa, a scris pe Twitter preşedintele SUA, Donald Trump, după ce anterior consilierul său John Bolton şi secretarul de stat Mike Pompeo i-au transmis lui Guaido mesaje de sprijin. 

Preşedintele rus Vladimir Putin, un aliat al lui Maduro, a fost informat despre evoluţiile din Venezuela, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fără să dezvolte subiectul. 

La rândul său, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a supravieţuit el însuşi unei tentative de lovitură de stat în 2016, i-a transmis lui Maduro un mesaj de susţinere. Aceia care încearcă să numească un guvernator colonial post-mortem în Venezuela ar trebui să ştie că o ţară poate fi guvernată numai prin alegeri democratice, a scris preşedintele turc pe Twitter.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel