Vasile Cepoi: Medicii, vinovați de listele de așteptare pentru transplant

vasile_cepoi
vasile_cepoi

Ministrul Sănătății, dr. Vasile Cepoi s-a întâlnit, miercuri, 20 iunie, cu prof. univ. dr. Francis L. Delmonico, părintele transplantologiei internaționale și coordonator desemnat al Organizației Mondiale a Sănătății în domeniul donării și transplantului și cu o delegație a Agenției Naționale de Transplant, condusă de prof. univ. dr. Irinel Popescu. În cadrul întâlnirii, ministrul Sănătății a apreciat că pentru eliminarea listelor de așteptare pentru transplant este nevoie de schimbarea mentalității medicilor și a populației.

În cadrul întâlnirii, oficialii au discutat despre adoptarea unor măsuri de dezvoltare a reţelei de transplant în sistemul medical românesc, ocazie care a prilejuit ministrului Sănătății să se declare un susținător al extinderii reţelei de coordonatori din cadrul programului naţional de transplant.

Totodată, ministrul Sănătății a considerat că, deși, transplantul este o soluție mai ieftină și mai eficientă în comparație cu alte terapii, numărul mare de cazuri în așteptare se datorează unor mentalități greșite a medicilor, dar și a populației.

“Transplantul reprezintă, de multe ori, o soluţie mai ieftină şi eficientă decât alte terapii şi sunt de acord că acest domeniu trebuie să se dezvolte mai mult în ţara noastră. De altfel, am fost un susţinător al domeniului încă din 2003 când activam ca secretar de stat în minister. Motivul pentru care încă mai avem liste de aşteptare la transplant nu este legat de fonduri, care sunt suficiente în programul naţional, cât mai ales de mentalitatea încă neschimbată în rândul multor medici, dar şi a populaţiei”, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi.

De asemenea, s-a discutat şi despre acţiuni de implicare a medicilor din alte specialităţi, ca de exemplu ATI, în acest domeniu al transplantului.

Întâlnirea de astăzi a surveni la doar o zi după ediția a opta a Zilei Naționale a Transplantului în România, organizată anul acesta de fundația ”Dan Setlacec” în cadrul Proiectului ”Specializare pentru performanță, eficacitate și răspuns în domeniul transplantului de organe - S.P.E.R.”.

Prezența reputatului prof. dr. Francis Delmonico, considerat cea mai importantă personalitate actuală a transplantului mondial, la evenimentul de ieri, a fost o dovadă a recunoașterii internaționale de care se bucură școala românească de chirurgie de transplant.

Cu această ocazie, prof. Delmonico a transmis un mesaj atât publicului larg, cât și unităților spitalicești, precizând că toți facem parte dintr-o comunitate și fiecare dintre noi putem face diferența.  "Dați medicilor voștri sansa de a salva vieți! Donarea de organe și transplantul salvează vieți. Spitalele pot salva vieți prin donarea de organe”, a afirmat prof. Francis Delmonico, doctor în științe medicale al Clinicii de Chirurgie a Harvard Medical School din cadrul Massachusetts General Hospital, unde este și Director Emeritus al Clinicii de Transplant Renal.

În pofida faptului că numărul transplanturilor efectuate în România a crescut în ultimii ani, astfel încât în 2011 s-a ajuns la 4 la un milion, statul român se află cu mult sub media europeană, unde sunt 15 transplanturi la un milion de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel