EXCLUSIV  Vasile Bănescu: În Biserică nu lucrează îngeri, ci niște oameni care au slăbiciunile lor / Cei care optează pentru preoție să fie conștienți de un lucru / video

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

În ultimul an au existat mai multe cazuri de preoți care, din cauza slăbiciunii umane, au avut unele abateri de la conduita pe care ar trebui să o aibă un ierarh al Bisericii Ortodoxe Române. Vasile Bănescu a vorbit despre exemplul personal în cazul preoților români atunci când îl propovăduiesc pe Hristos.

Anul 2022 a fost marcat în Biserica Ortodoxă Română de două abateri de la conduita morală a unui slujitor al lui Hristos. În primul caz a fost vorba de mai multe abateri ale părintelui Visarion Alexa, acestuia fiindu-i retras dreptul de la a sluji în urma acuzațiilor de agresiune sexuală. Protagonistul celui de-al doilea caz a fost părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni. Mai multe imagini video apărute în mediul online l-au arătat pe acesta în timp ce lovea o femeie. Mitropolia Moldovei și Bucovinei i-au retras temporar dreptul de a sluji, dar, la finalul anului trecut, în urma unei decizii a aceleiași instituții subordonate BOR, părintele s-a putut întoarce la altar.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a vorbit despre abaterile din cadrul BOR, dar e de părere că aceste cazuri nu trebuie să conducă la o generalizare asupra întregii comunități ortodoxe din România:

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  De ce nu a făcut Vasile Bănescu pasul spre preoție: Avem o criză acută de vocație

„Generalizarea este un păcat logic, pentru că e absurd să generalizezi, să spui că toți preoții sau toți doctorii sunt într-un anumit fel, că toți profesorii sunt slabi. Toți avem nemulțumiri legate de zonele respective și evident că în Biserică lucrurile nu sunt perfecte și în administrația din biserică nu lucrează, ca angajați, niște îngeri, ci niște oameni care au slăbiciunile lor, care, sigur, ar trebui să fie niște repere pentru ceilalți. Preotul, însă, e un om, nu e un înger.

Îmi vine în minte un alt gând important: A vorbi convingător despre creștinism e posibil doar din interiorul creștinismului. Adică nu să te poziționezi în afara lui, la modul steril, să dai sfaturi pastorale, să ții predici sforăitoare și tu să trăiești altfel în viața ta. Cei care optează pentru preoție ar trebui să fie conștienți că viața lor e privită cu niște așteptări și cu un ochi aprioric critic. Altfel, apar aceste căderi, ale celor fără vocație, care se întâmplă mai devreme sau mai târziu.“, a spus, la DC News, la emisiunea De Ce Citim, Vasile Bănescu.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Ce spune Vasile Bănescu despre cei care acuză Biserica de "practici medievale": Pe un om mai puțin inteligent îl poți testa și vei vedea cum reacționează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel