EXCLUSIV  Ce spune Vasile Bănescu despre cei care acuză Biserica de "practici medievale": Pe un om mai puțin inteligent îl poți testa și vei vedea cum reacționează

Vasile Bănescu a vorbit despre o retorică utilizată tot mai des de un anumit segment al societății atunci când este vorba de acțiuni întreprinse de Biserica Ortodoxă Română.

Deseori, mai ales în ultimii ani, în spațiul public se folosește retorica de „acțiuni medievale“ atunci când au loc pelerinaje sau alte ritualuri în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Despre aceste lucruri a vorbit, la emisiunea De Ce Citim, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române:

„Apropo de Evul Mediu, cuvântul „medieval“ îl aud tot timpul prin presă, Botezul e considerat „o practică medievală“ și cred că am devenit hipersensibili. Bunicul meu a fost preot și a botezat copii zeci de ani. Aceste mici accidente sigur că uneori se întâmplă din cauza preotului, care nu e atent, care nu a studiat suficient de bine tehnica cufundării, dar în cazurile recente, când doi bebeluși și-au pierdut viața, s-a dovedit că nu preotul era vinovat, dar bineînțeles că există o culpă comună. Părinții trebuie să știe să nu-și aducă pruncul bolnav la Botez, sau foarte fragil (...).

Epoca medievală este de departe una dintre cele mai strălucite epoci intelectuale ale umanității. Atunci au trăit marile spirite, acolo încolțesc mugurii modernității. După cum spune cineva, pe omul mai puțin inteligent îl poți testa vorbindu-i un pic de Evul Mediu și vei vedea cum reacționează. Dacă e refractar la discuție înseamnă că nu știe mai nimic despre istoria intelectuală a umanității.

Mai recent sunt marii autori, marii clasici germani, francezi, ruși, e inadmisibil să nu-l citești pe Feodor Dostoievski, de exemplu, e inadmisibil să nu-l citești pe Thomas Mann, să nu-l frunzărești măcar pe Balzac, pe Pascal. „Cugetările lui pascal“ e o carte fundamentală“, a spus, la DC News, la emisiunea De Ce Citim, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.

Vasile Bănescu e de părere că cei care au suferit în închisoarea Pitești sunt cei mai frumoși oameni ai acestui popor

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a explicat și de ce Experimentul Pitești, despre cei care au suferit în temnițele comuniste și care i-au marcat tinerețea, înainte de 1990, lui Vasile Bănescu: 

„Pe mine m-au influențat câțiva oameni, pe care i-am întâlnit în perioada anterioară anului 1990, un unchi al meu, pe care l-am avut ca model, un preot extraordinar de cultivat, care a și scris, și bunicul matern, care a fost deținut politic și care, de asemenea, m-a influențat din punct de vedere moral. Respectul meu pentru suferința oamenilor cei mai frumoși ai acestui popor și care s-au stins în închisorile comuniste din anii '50 este fără margini (...)“, a spus Vasile Bănescu (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel