Valentin Jucan: Studioul TVR Cluj este supus presiunilor politice

Valentin Jucan, membru CNA, susține că "studioul teritorial TVR Cluj este supus presiunilor politice" după ce un jurnalist local a făcut o anchetă prin care a arătat că un membru al Consiliului de Administrație al Televiziunii publice se află în stare de incompatibilitate.

"Mâine, 18 iunie, Președintele-Director General al TVR, domnul Stelian Tănase, se va deplasa la Cluj-Napoca, pentru o vizită la postul teritorial TVR Cluj. Această vizită vine în contextul scandalului provocat de un material realizat de un tânăr jurnalist al TVR Cluj.

Reportajul în cauză a scos la iveală modul în care un membru al Consiliului de Administrație al Televiziunii publice, Debreczeni Hajni, se afla în stare de incompatibilitate, deținând, simultan, calitatea de consilier UDMR, angajată a Radio Cluj și parte din conducerea TVR. Este important faptul că demersul jurnalistic vine ca urmare a unei plângeri penale formulată de un angajat al Radio Cluj. Un alt aspect de reținut este acela că realizatorul materialului în cauză, jurnalista Diana Apahidean, a intervievat toate părțile implicate în subiect, respectând normele jurnalistice care se impun.

Cu toate acestea, presiunile la care este supusă conducerea TVR Cluj, ca urmare a realizării reportajului sunt fără precedent, zona politică obligându-l pe Stelian Tănase să reacționeze împotriva independenței editoriale de care ar trebui să se bucure orice post de televiziune sau radio.

CITEȘTE ȘI: Stelian Tănase îi cere ajutorul premierului Victor Ponta

Vizita anunțată pentru mâine, la TVR Cluj, a domnului Tănase, are conturul clar al unui nou abuz de tipul celor pe care Președintele-Director General al TVR le-a mai făcut și în trecut, intenția fiind aceea de a duce la capăt răfuiala dintre TVR Cluj și formațiunea politică deranjată de reportajul în cauză.

Îi reamintesc domnului Stelian Tănase faptul că Legea audiovizualului, art. 6, alin. 3, prevede faptul că "sunt interzise ingerințe de orice fel în conținutul, forma sau modalitățile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităților publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine". Mai mult, chiar Legea 41 din 1994, republicată, privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune, art. 8, alin. 1, prevede că "autonomia și independența editorială a serviciilor publice de radiodifuziune și de televiziune sunt garantate prin lege, iar programele acestora sunt ocrotite de orice ingerințe ale autorităților publice, precum și de influențele oricăror partide, formațiuni social-politice, sindicate, organisme comerciale și economice sau grupuri de presiune".

DOMNULE STELIAN TĂNASE, FIE CĂ ESTE VORBA DESPRE VREUN PARTID, FIE CĂ ESTE VORBA DESPRE SINDICATE, VĂ SOLICIT SĂ RESPECTAȚI LEGEA ȘI SĂ PERMITEȚI JURNALIȘTILOR SĂ ÎȘI EXERCITE LIBER PROFESIA", scrie Valentin Jucan într-o conferință de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel