Valentin Jucan îl critică pe Victor Ponta: Fondul Audiovizual ar trebui să srpijine doar emisiunile educativ-culturale

Valentin Jucan, membru CNA, critică Guvernul pentru pentru Ordonanața de Urgență privind Fondul Audiovizual, spunând că acesta ar trebui să aibă rolul de a sprijini doar emisiunile educativ-culturale.

”Guvernul României a adoptat în ședința de ieri, 10 iunie, o Ordonanță de urgență care instituie o schemă de ajutor de stat pentru posturile de televiziune și radio, fără a oferi detalii despre normele de aplicare a acestei măsuri. Constat că Ordonanța promovată ieri de Executiv nu are nicio legătură cu apelul public pe care l-am formulat în data de 14 aprilie a.c., prin care propuneam instituirea unui Fond audiovizual al cărui unic scop era susținerea proiectelor editoriale educativ-culturale, în niciun caz susținerea generală a unor posturi de televiziune prin mecanisme care pot asigura clientelismul politic.

CITEȘTE ȘI: CNA a votat pentru Fondul Audiovizual după vizita ministrului pentru societatea informațională

Încă de anul trecut, am subliniat faptul că fiscalizarea presei este o temă extrem de importantă. Am propus public, ca măsură generală aplicabilă întregii mass-media din România, reducerea TVA la 9% concomitent cu reducerea impozitului pe profit la 1%. Ca alternativă, am inițiat proiectul Fondului audiovizual. Cei care au avut curiozitatea să analizeze propunerea mea, au putut observa că, printr-un mecanism din care făceau parte reprezentanții presei și a societății civile, erau excluse formele de susținere financiară a emisiunilor informative, tocmai pentru a evita denaturarea sau politizarea proiectului.

Am susținut și susțin în continuare faptul că audiovizualul din România trebuie sprijinit pentru ca, la rându-i, să furnizeze publicului emisiuni educativ-culturale, emisiuni în care moralitatea și decența sunt valori respectate. Faptul că Primul-ministru Victor Ponta, după nenumărate modificări ale proiectului de ordonanță, netransparent, fără consultări publice, într-o manieră caracteristrică amatorilor, adoptă o măsură mai mult decât îndoielnică, demonstrează un singur lucru: s-a folosit de propunerea mea, transformând o măsură care sprijină exclusiv apariția emisiunilor educativ-culturale în, cel mai probabil, mecanism de susținere financiară a posturilor de televiziune fidele actualului Guvern. Din fericire, această ticăloșie nu a fost dusă până la capăt. Normele de aplicare/funcționare a Ordonanței adoptate ieri încă nu au fost stabilite. Așadar, există încă posibilitatea ca demersul inițial, cel care are în vedere exclusiv interesul publicului și protejarea principiului culturalității, să fie atins.

CITEȘTE ȘI: Orange critică ordonanța pentru Fondul Audiovizual

Fac apel la nenumărații analiști, inexistenți până ieri, care, cu ferocitate, și-au folosit unica capacitate de care dispun, aceea de a critica, desființa, înfiera, fără să aducă vreo contribuție, fără să fi avut vreodată vreo propunere clară, să nu mai deplângă starea în care se află presa din România. Nu v-am auzit niciodată ridicând vocea pentru a susține jurnalismul de calitate, propunând măsuri concrete. Nu v-am auzit niciodată vorbind despre cum ar putea fi îmbunătățit conținutul emisiunilor, în sensul sprijinirii culturii și a educației media. Rareori cineva a ridicat privirea către forurile europene pentru a solicita sprijin în identificarea de soluții în sprijinul presei. Atunci când postul de televiziune TVR Cultural a fost desființat, cu extrem de puține excepții, nu am văzut reacții vehemente. Unde ați fost, domnilor? Cui folosește retorica dumneavoastră? În niciun caz presei, cu atât mai puțin românilor intoxicați cu dezinformare și prost gust.

Susțin în continuare faptul că proiectele editoriale exclusiv educativ-culturale trebuie susținute, în folosul publicului”, susține Valentin Jucan într-un comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel