EXCLUSIV  Vacanțe distruse în Cancun. Claudia Țapardel explică: Mexicul e într-o situație gravă

Zeci de românii au rămas blocați în Mexic, pe aeroportul din Cancun. Deși mergeau în vacanță și figurau și cu bilet de retur, ei au fost despărțiți de familii, fără nicio explicație. Claudia Țapardel, fost europarlamentar PSD, membru în Delegația interparlamentară UE cu Mexicul, dar și din delegația UE - America de Sud, a vorbit, pentru DCNews, despre situația actuală din Mexic. 

”Mexicul e într-o situație gravă din punct de vedere al pandemiei” ne-a spus Claudia Țapardel. Fostul europarlamentar PSD ne-a dezvăluit, conform informațiilor pe care le-a obținut din Mexic, că ”în perioada sărbătorilor, în zonele turistice, a fost relativ liber tranzitul în Mexic, dar au reintrodus controale la graniță, care existau și înainte de sărbători.” Se pare că aceste informații erau cunoscute, iar agențiile de turism au obligația să avertizeze turiștii despre acest risc, oferindu-le variante de reprogramare sau vouchere, așa cum se întâmplă deja în cazul companiilor aeriene, precum Air France, care acceptă varianta de vouchere care pot fi folosite pe alte destinații. Chiar și înainte de aceste zile, se pare că-n avioanele Air France erau avertizați turiștii cu privire la blocajul din Cancun. În același timp, Mexicul este un stat federal și se pare că problema aceasta ar exista doar în Quintana Roo, din care face parte și Cancun. Claudia Țapardel ne-a mai spus, cu privire la neînțelegerile de pe aeropot, că ”nu au reglementări foarte armonioase”

Vezi și: EXCLUSIV  Au plecat în vacanță în Cancun, dar sunt ținuți ca infractorii, pe aeroport. Ambasada Mexicului în România, REACȚIE

”Nu-și doresc să primească foarte mulți turiști, iar în statul Quintana Roo au intrat mulți turiști” ne-a mai spus Claudia Țapardel. În același timp, se pare că este o situația critică privind infectările cu COVID-19, chiar dacă nu totul este oficial. ”Din punct de vedere al capacității spitalelor, situația este depășită” ne-a dezvăluit fostul europarlamentar. 

Două motive invocate turiștilor din România

Se pare că această situația nu ar viza doar românii, ci europenii, în general. Însă, unii turiști întorși din drum au spus, pentru DCNews, că doar români erau blocați, fiind întrebați direct ce naționalitate sunt. ”Unde era român era blocat, unde era francez, trecea” - aceasta ar fi fost selecția. În plus, ei se declară revoltați. Le-au fost aduse două explicații: 1. din cauza COVID-19, însă se întreabă cum pot fi despărțite familii dacă aceasta este cauza, 2. din cauza unei alerte generate la verificarea pașapoartelor, care nu ar fi explicată de statul român, însă pe Aeroportul Otopeni, când au fost să verifice despre ce alertă este vorba, nici nu apărea că pasagerii ar fi fost în Mexic. Mai mult, se pare că luni, cei ajunși în Mexic, ar fi fost luați chiar de la ușa avionului, n-ar fi ajuns nici la verificarea de pașapoarte, conform informațiilor DCNews. 

Vezi și: EXCLUSIV  Româncă deportată din Mexic, unde plecase în vacanță, detalii de COȘMAR: Închiși sub cheie, cu pază la ușă. Soțul, în Cancun, fără bani!

Claudia Țapardel consideră că ”e datoria autorităților noastre să ia legătura cu statul mexican, ca să vadă care e situația”. Conform informațiilor fostului europarlamentar PSD, ”problema ar ține de consulat, dar consulul nu ar fi la post, și-ar fi dat demisia. E o problemă consulară. În plus, situația ambasadorului nu e încă clară, nu ar fi ajuns încă la post.”

”E obligatoriu să fie lămurită situația” este semnalul dat de Claudia Țapardel. Conform acesteia, situația nu e recentă. Și înainte de sărbători, autoritățile de pe aeroportul din Cancun ar fi avut aceeași atitutine, din cauza extinderii epidemiei de COVID-19 în Mexic, unitățile spitalicești nemaifăcând față. ”E, pe de-o parte o problemă a statului mexican, care nu are o reglementare și nici o comunicare clare, dar, pe de altă parte, și statul nostru trebuie să discute cu statul mexican. Implicit, și agențiile de turism, dacă sunt în cunoștință, ar trebui să informeze turiștii că au două posibilități: să meargă în condiții incerte sau să amâne vacanța.” a subliniat Claudia Țapardel. 

”Situația ar fi de anul trecut, din septembrie-octombrie, cu aceleași controale, aceleași restricții, aceeași întoarcere a turiștilor cu același avion sau cu următoarea cursă. A fost o relaxare în perioada sărbătorilor” a întărit Claudia Țapardel. 

Vezi și: EXCLUSIV  Români blocați în Cancun, Mexic. MAE anunță situația acestora

Cu privire la problema care ar exista, de ordin diplomatic, se pare că există un șef de misiune care acoperă nu doar Mexicul, dar și America Centrală, care ”face tot ce poate” pentru această situație. 

Marți seară, din informațiile noastre, nu ar mai fi fost români blocați pe aeroportul din Cancun. Însă, aceleași informații ne-au spus că astăzi pleacă alți români în Cancun, pe risc. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel