USR Tineret despre tânărul LGBTQ care s-a sinucis: Ar trebui să ne fie tuturor rușine că permitem să aibă loc asemenea tragedii

Reprezentanții USR Tineret trag un semnal de alarmă privind motivele care l-au determinat pe tânărul din Caransebeș să se arunce de la etajul al 20-lea al Hotelului Intercontinental din București.

Cei de la USR Tineret atrag atenția asupra cauzelor care l-au determinat pe tânărul din Caransebeș să se sinucidă. Aceștia notează, pe rețelele sociale, că ”încă un suflet tânăr a fost ucis de ură și nepăsare”, ”încă un tânăr a fost trădat și abandonat de statul român”, că ”încă un tânăr a fost pierdut în fața unei nedreptăți ce ar fi putut fi evitată”.

Tânărul are 20 de ani, se numea Rafael și era student la ASE.

”Avea toată viața înainte. Dar nu a mai putut. Rafael suferea enorm, simțea că nu este înțeles de nimeni, fusese marginalizat din cauza orientării sale sexuale și din cauza sărăciei. Nu a mai îndurat faptul că nu a fost acceptat și nu a mai găsit putere pentru a-și continua viața.

Este dureros. Este o tragedie. Este drama prin care trec tinerii LGBTQ+ din România, care sunt adesea țintele bullying-ului, discriminării și stigmatizării. Sunt supuși la ură, sunt supuși la violențe și se tem constant să se afișeze așa cum sunt. Se tem să se țină de mână cu persoana iubită, se tem să își îmbrățișeze și să își sărute în public partenerul, se tem să nu afle familia, se tem să nu fie respinși, se tem să fie ei înșiși într-o țară nesigură, care nu le oferă sprijin. Așa că suferă. Mocnit, singuri, departe de ochii tuturor, construind o viață dublă.

Dezvoltă anxietate, își pierd stima de sine, cad în depresie, nu sunt ajutați și nu mai reușesc să iasă la suprafață. Iar restul află abia când este prea târziu, când suferința s-a dovedit a fi mult prea mare, după mult timp în care nu le-au fost alături. Sinuciderea este strigătul final și vizibil al unui suflet care a trecut prin momente inimaginabile, care simte că nu mai poate. Un suflet căruia i-am greșit cu toții”, notează cei de la USR Tineret.

Potrivit acestora, ”ar trebui să ne fie tuturor rușine că permitem să aibă loc asemenea tragedii, că permitem statului să-și abandoneze tinerii și să-i lase să se stingă în singurătate și suferință, că permitem ca discursul public să fie cucerit de ură, că tolerăm politicienii extremiști și manipulatori care se joacă cu destinul oamenilor pentru câteva voturi câștigate prin propagarea urii. Am fost deseori criticați pentru poziția intransigentă în favoarea vizibilității și a drepturilor persoanelor LGBTQ+ în România”.

”Ni s-a spus ba că nu e momentul, ba că România are priorități mai presante. Dar nimic nu poate fi mai prioritar atunci când răutățile homofobe de toate zilele au un efect concret asupra vieților unor români, asupra puterii lor de a supraviețui într-un mediu ostil. O verificare a comentariilor lăsate la știrea tragediei ne arată o radiografie a unei societăți dezumanizate, care în numele „binelui” și „divinității” salută pierderea unui tânăr nevinovat. Nu e suficient că aceste comportamente împing o grămadă de tineri, anual, să recurgă la asemenea gesturi. Nu e suficient că o viață întreagă sunt marginalizați și discriminați. Chiar și după tragedie continuă să judece, continuă să urască, continuă să nu-i ofere minimul respect pe care-l merită o persoană.

Asta își dorește Dumnezeu de la un bun creștin? Când ne vom recăpăta umanitatea?”, mai adaugă cei de la USR Tineret.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel