USR PLUS propune acordarea certificatului de handicap pe perioadă nedeterminată pentru cei cu handicap ireversibil

Modificarea USR PLUS propune obligativitatea comisiilor de evaluare de a acorda certificat de handicap pe o perioadă nedeterminată de timp tuturor persoanelor care suferă de un handicap ireversibil.

Deputatul USR PLUS Radu Panait a depus o propunere legislativă de modificare a legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Modificarea USR PLUS propune obligativitatea comisiilor de evaluare de a acorda certificat de handicap pe o perioadă nedeterminată de timp tuturor persoanelor care suferă de un handicap ireversibil.

Radu Panait transmite că prin modificarea legii se va reda demnitatea cetăţenilor deoarece vor fi eliminate situaţiile absurde în care persoane cu handicap, cu membre amputate, sunt obligate să se prezinte cu o anumită periodicitate la comisie, chiar dacă este evident caracterul ireversibil al afecţiunii lor şi chiar dacă au fost emise actele normative care atestă acest lucru.

Care este motivaţia proiectului"Sunt cetăţeni care anual, sau la doi ani, merg la comisiile de evaluare unde trebuie să demonstreze că au în continuare un handicap ireversibil. Este o situaţie absurdă pe care vreau să o corectez. Ştiu că există un ordin comun al Ministrului Muncii şi justiţiei sociale şi al Ministrului Sănătăţii din 2019 care reglementează caracterul permanent al certificatului de handicap pentru aceşti oameni. Cu toate acestea, mi-au fost semnalate cazuri când reglementările legale nu se respectă. Când membrii comisiei de evaluare s-au purtat fără empatie şi fără respect faţă de aceşti oameni necăjiţi. Iniţiativa vine să corecteze aceste situaţii", transmite deputatul USR PLUS Radu Panait, iniţiatorul proiectului.

Propunerea legislativă are în vedere modificarea alineatului (1 indice 1) al articolului 87 din Legea nr. 448/2006, în vederea clarificării obligaţiilor comisiei de evaluare.

Radu Panait arată în expunerea de motive că adoptarea şi punerea în aplicare a legii va avea ca rezultat simplificarea procedurilor de obţinere a certificatului de handicap de către persoanele cu membre amputate, având ca efect confortul lor fizic şi psihic, odată ce va fi eliminată obligaţia de a se prezenta periodic la comisia de evaluare.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy