Ursula von der Leyen: Ucraina are tot ceea ce este necesar pentru reconstrucție

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Marți, 25 octombrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cancelarul german Olaf Scholz, în calitatea sa de Președinție germană a G7, au găzduit împreună, la Berlin, Conferința internațională de experți privind redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei.

”Ucraina are tot ce este necesar pentru o reconstrucție reușită: determinare, o societate civilă vibrantă, prieteni din întreaga lume și o bază economică foarte rezistentă” în ciuda războiului. Acest lucru a fost declarat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul de închidere a Conferinței Internaționale de Experți pentru Recuperarea, Reconstrucția și Modernizarea Ucrainei. Von der Leyen a subliniat că Ucraina este ”a doua țară în ceea ce privește digitalizarea din Europa după Estonia”, felicitând autoritățile de la Kiev, potrivit Nova News.

Președintele CE a subliniat că în Ucraina este esențial să se acorde spațiu cetățenilor și instituțiilor locale în activitatea de reconstrucție, precum și societății civile.

Pentru a exploata pe deplin ”capitalul uman” al Ucrainei, este necesară continuarea procesului de descentralizare a ţării, împreună cu reformele judiciare şi anticorupţie, a continuat von der Leyen, subliniind în final importanţa ”comunicării”.

La întâlnire a participat și cancelarul german, Olaf Scholz. Recuperarea Ucrainei ”prosperă și pașnică” din distrugerea cauzată de agresiunea rusă este ”un efort comun, suntem mai puternici împreună”, a spus Scholz. Țara atacată va continua să fie susținută de comunitatea internațională ”atâta timp cât va fi necesar”.

Pentru șeful Guvernului german, reconstrucția fostei republici sovietice are ”o dimensiune impresionantă” și constituie ”o provocare complexă”. Totuși, Scholz a subliniat: ”Îmi confirm optimismul pentru un viitor mai bun pentru și cu Ucraina”. În cele din urmă, cancelarul a declarat că ”Germania va continua să joace un rol puternic” în sprijinirea țării atacate de Rusia chiar și după expirarea președinției sale rotative a G7.

Citește și:

Guvernele europene, reticente privind vărsarea banilor în reconstruirea unei țări aflate în război. Ucraina nu e de acord

La întâlnirea privind a modul de reconstrucție a Ucrainei, întrebările cheie despre viitorul Ucrainei, inclusiv cine va plăti pentru reconstrucția țării devastate de război și modul în care națiunile UE și ceilalți aliați ai Kievului vor împărți factura, nu vor primi răspuns, scrie Politico.

Întâlnire consultativă făra ”angajamente”

Într-adevăr, conferința de la Berlin nu va include nici un ”segment de angajare” și ”nu vor exista acorduri politice aprobate”,  potrivit Guvernului german, care co-găzduiește întâlnirea în calitatea sa de președinte al grupul G7. În schimb, scopul este de a oferi contribuții ”forurilor politice relevante” la o dată nespecificată, o ”conjunctură adecvată, care va fi decisă politic”.

”Chiar dacă ar trebui să fie întotdeauna atent cu comparațiile istorice, problema aici este nimic mai puțin decât crearea unui nou Plan Marshall pentru secolul 21”, au scris cancelarul german Olaf Scholz și președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, într-un eseu publicat în ziarul german. 

Cei doi au descris reconstrucția Ucrainei drept o ”sarcină generațională care trebuie să înceapă acum”. 

Întâlnirea are loc în timp ce Europa se confruntă cu presiuni de a echilibra ajutorul militar al SUA pentru Ucraina, preluând conducerea în ceea ce privește ajutorul financiar și umanitar, în special în lumina statutului de candidat al Kievului la UE.

”Aceasta este conferința despre cum ar trebui să abordăm reconstrucția”, a spus von der Leyen vineri. ”Cei mai buni experți din întreaga lume se vor alătura și discuta cum să abordeze cel mai bine din punct de vedere tehnic, dar și financiar acest proces de reconstrucție.”

Investiții riscante: Contre între Ucraiana, Banca Mondială, Banca Europeană de Investiții și UE

Guvernele europene sunt reticente în a vărsa banii contribuabililor în reconstruirea unei țări aflate în război deoarece există riscul ca investițiile în energie, în căi ferate și alte infrastructuri să fie pierdute.

”Întreaga problemă a reconstrucției este ceva care poate începe doar odată ce va fi pace”, a declarat comisarul UE pentru buget Johannes Hahn pentru sursa citată.

Dar ucrainenii și instituțiile financiare internaționale, precum Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții, nu sunt de acord cu această afirmație.

Ei susțin că reconstrucția ar trebui să înceapă rapid pentru infrastructura critică din părțile țării care sunt cel mai puțin expuse războiului. Cu cât comunitatea internațională așteaptă mai mult pentru a finanța reconstrucția, avertizează ei, cu atât va fi mai mare factura finală.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel