Spionul Zivkovic, indezirabil în România

Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt SRI. foto: facebook
Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt SRI. foto: facebook

Comandantul autointitulat al organizaţiei 'Cetniciki Pokret' din Serbia, Bratislav Zivkovic, a fost declarat indezirabil în România pe o perioadă de 15 ani de Curtea de Apel Bucureşti, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Ovidiu Marincea.

"Curtea de Apel Bucureşti a dispus măsura declarării ca indezirabil pentru o perioadă de 15 ani, pentru considerente ce ţin de securitatea naţională, a lui Bratislav Zivkovic, cetăţean sârb. El este autointitulat comandantul organizaţiei de cetnici din Serbia, aşa numită Cetniciki Pokret - această organizaţie este cunoscută ca fiind una paramilitară, cu orientări naţionalist-şoviniste", a declarat Ovidiu Marincea într-o postare video pe Facebook, numită "Declarație de presă privind un caz de spionaj".

Potrivit sursei citate, în cursul anului 2017 Bratislav Zivkovic s-a deplasat de mai multe ori în România, cu scopul de a întreprinde activităţi de culegere de informaţii, care, potrivit cadrului legal în domeniu, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale.

"Zivkovic a întreprins acte preparatorii de procurare şi transmitere a unor secrete de stat, unei puteri sau organizaţii străine sau agenţilor acestora, şi constituirea de reţele informative pe teritoriul României. Bratislav Zivkovic a manifestat interes pentru obţinerea de documente clasificate referitoare la infrastructura critică şi obiectivele militare naţionale, cât şi ale Aliaţilor, amplasate în sud-estul României, cu intenţia de a afecta parteneriatele noastre strategice. Toate acţiunile au avut un caracter clandestin şi un modus operandi specific activităţilor de spionaj", a mai spus Marincea.

El a precizat că măsurile specifice întreprinse de Direcţia Generală Contraspionaj din cadrul SRI au condus la prevenirea exfiltrării de informaţii clasificate de natură să afecteze interesele de securitate naţională. "Cetăţeanul sârb nu a reuşit să intre în posesia niciunui document sau informaţie clasificate. Evaluarea SRI arată că prezenţa lui constituie un risc la adresa securităţii naţionale, motiv pentru care a fost sesizat Ministerul Public cu propunere de declarare ca indezirabil", a afirmat Ovidiu Marincea. El a precizat că, în cadrul acţiunii, SRI a colaborat cu Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General pentru Imigrări, Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, precum cu partenerii externi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, în perioada 2014-2015, Bratislav Zivkovic a participat de partea separatiştilor pro-ruşi, alături de alţi voluntari sârbi, membri ai aceleiaşi organizaţii, la conflicte din Ucraina.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel