Cine va ieși la pensie cu 13 ani mai devreme. Legea a intrat în vigoare

Unii angajați din România vor ieși la pensie cu 13 ani mai devreme / Foto: Pixabay
Unii angajați din România vor ieși la pensie cu 13 ani mai devreme / Foto: Pixabay

Din 18 august, o categorie de angajați beneficiază de reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare.

Începând din 18 august 2021, intră în vigoare o nouă Lege potrivit căreia angajații care au lucrat cel puţin 25 de ani în industria de producţie de energie termică şi electrică vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, scrie Alba24.ro

Legea care reduce vârsta de pensionare cu 13 ani pentru aceste categorii de angajați, a fost promulgată în urmă cu 30 de zile de Klaus Iohannis. Aceasta nu se aplică retroactiv, astfel că munca desfășurată în aceste condiții până la 17 august 2021 nu este luată în calcul pentru reducerea vârstei de pensionare.  Actul se aplică numai pentru viitor.

VEZI ȘI: Pensia funcționarilor UE bagă Senatul în ședință. Marius Tudor, consilier PE, calcul pentru DCNews. Rezultatul: 3.662,35 euro/LUNĂ

Cine beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

Potrivit actului normativ, se adaugă o nouă categorie la lista activităților considerate ca fiind desfășurate în condiții speciale: „activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui.”

Așadar, este vorba atât de cei din unitățile care produc energie electrică, cât și de cei din unitățile care extrag cărbunele folosit de respectivele termocentrale.

Pentru cei care lucrează în condițiile de mai sus, reducerea vârstei standard de pensionare este de 13 ani, iar stagiul complet de cotizare este stabilit la 25 de ani.

Casa Națională de Pensii a subliniat că noua lege nu permite asimilarea în condiții speciale a perioadelor realizate în condițiile deosebite înainte de 18 august 2021, data de intrare în vigoare a acestei legi, și nici nu duce la recalcularea pensiilor aflate deja în plată, informează avocatnet.ro.

VEZI ȘI: Vârsta de pensionare a medicilor ar putea fi crescută la 67 de ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel